Januari: 77 ondernemers schrijven zich uit KKF-register

Het begin van het ondernemingsjaar 2017 was in Suriname, zoals door vele critici voorspelt, niet al te prettig. De stand van afschrijvingen uit het register van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) was in januari 2017 exact 77 ondernemingen. De neergang van de Surinaamse economie in de afgelopen periode heeft voor heel wat noodlijdende ondernemingen/ondernemers gezorgd. Vooral de perikelen rond de koersontwikkelingen hebben lastige tijden met zich meegebracht. De lastige tijden hebben veelal gezorgd voor gedemotiveerde ondernemers. Natuurlijk zijn er ook veel ondernemers erbij gekomen, maar critici vragen zich af, hoeveel zin het heeft als dezelfde hoeveelheid ondernemers die opkomt, zich ook afschrijft.
Het aantal inschrijvingen in 2016 was 2.676, terwijl dit in 2015 zat op 2.630. Ondanks de financiële malaise in het afgelopen jaar was er een lichte toename van het aantal inschrijvingen. De afschrijvingen zijn echter veel minder in vergelijking met 2015. In totaal 4040 bedrijven hebben zich uitgeschreven in 2015, terwijl in 2016 ongeveer 1702 ondernemingen zijn opgeheven.
Het grootste deel van ondernemers dat ondernemingen hebben opgeheven, betreft eenmanszaken (1584). Natuurlijk moet dit gezien worden in het kader dat dit de grootste groep ingeschreven ondernemers zijn (17.777). De aanwinst van eenmanszaken was 1997. In 2016 heeft geen enkele naamloze vennootschap (NV) zich afgemeld. De stand bleef op 8.254 nv’s. Wel zijn 96 vennootschappen onder firma’s opgeheven, terwijl 97 erbij kwamen. Het aantal stichtingen telde per eind 2016 ruim 1379. Aan het eind van 2016 werden ruim 30.875 bedrijven genoteerd als te zijn actief. En dit zijn maar de cijfers waar KKF over beschikt. Over het echte aantal opheffingen is er nog geen onderzoek uitgevoerd. Bepaalde ondernemers vinden het niet nodig om deze aangifte te doen, terwijl anderen niet weten dat zij hun opgeheven ondernemingen moeten aangeven.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!