Hoe leefbaar is het nog in Suriname?

Nu de leefbare situatie haast onhoudbaar en zeer verslechterd is, zijn de dromen van vele Surinamers helaas niet meer haalbaar. Men doet wel zijn/haar best om te overleven, maar het ligt voornamelijk aan de regering en de beleidsmakers om het volk een goed, leefbaar en vooral een betaalbaar leven te garanderen; wat momenteel achterwege blijft.
De zittende regering heeft de potentie niet om het land uit de huidige crisis te halen.
Er is te weinig openheid en transparantie van het beleid; hoe er werkgelegenheid gecreëerd zal worden, hoe de wantoestanden aangepakt zullen worden etc.
Door de devaluatie, de stijgende wisselkoers, de verhoogde prijzen van de eerste levensbehoeften en allerhande diensten, is het geld gaan ontwaarden en de situatie wordt met de dag steeds erger.
Mede vanwege de aangehaalde factoren kan men nauwelijks sparen en nog minder spreken van een betaalbaar leven. Het arme volk moet dagelijks zitten peinzen alvorens te besluiten wat er precies aangeschaft moet worden; slechts het hoognodige kan men zich onder deze benarde toestanden permitteren.
Mede door de steeds verslechterende leefomstandigheden neemt o.a. de prostitutie, en met name ook de jeugdprostitutie, het drugsgebruik, de criminaliteit steeds toe. Daarnaast heeft men heel veel last van het fenomeen hangjongeren en zwerversoverlast, diefstal, zakkenrollerij, last voor voorbijgangers enz.…
Aan deze wantoestanden en aan het verontrustend beeld, dat we thans in Suriname ervaren en meemaken, moet zondermeer een halt worden toegeroepen en zo mogelijk worden gekeerd.
Het lijkt heden ten dagen een vaste trend te zijn onder de geschoolde jongeren; zij zoeken hun heil elders, aangezien er weinig toekomstperspectieven voor deze doelgroep zijn. Men moet zich realiseren dat Suriname zondermeer aantrekkelijk moet worden gemaakt voor een ieder; alsook voor de toeristen. Door te investeren in het onderwijs en door de economische- en vooral de politieke stabiliteit, en de veiligheid te garanderen, zal het leed enigszins kunnen worden verlicht.
De regering belooft dat de basisgoederen goedkoper worden (Citaat 26 jan. 2017).
Als het ministerie van Handel & Industrie inderdaad de mogelijkheid krijgt om de beschikking van het ministerie van Financiën (Citaat: 23 jan. 2017) door te voeren, dan hoopt men dat er enige verlichting wordt gebracht voor het volk. (Beschikking houdende verlaging van belasting op basisgoederen enz.).
Voor de zoveelste keer garandeert de regering, dat de criminaliteit zal worden aangepakt (Citaat: 25 jan. 2017). Maar in tegenstelling tot deze papieren garantstelling wordt de gemeenschap vrijwel opgeschrikt door vele berovingen en roofmoorden. Behalve de bevolking maakt ook de oppositie zich zorgen over het toenemende aantal gevallen van criminaliteit. De president D.D. Bouterse had ook toegezegd, dat de traliewerken, de dievenijzers voor de armen en deuren zouden verdwijnen, maar helaas is het slechts bij een podiumtaal gebleven.
Ons land is een heerlijk land. Als de economie stabiliseert en de veiligheid wordt gegarandeerd en als de toekomstperspectieven, vooral voor de jongeren worden vergroot, zal Suriname tot een hoger niveau komen en zal het land zeker wederom leefbaar zijn.
De beleidsmakers moeten meer diasporakader proberen aan te trekken en de mentaliteit van de ambtenaren meer structuur bieden en hen erop wijzen dat ze zich aan de geldende gedragsregels moeten houden. Kortom: De werkhouding van iedere burger moet zondermeer worden omgebogen.
Hopelijk zal de huidige situatie zodanig veranderen, dat veel kader uit vaderlandsliefde zal remigreren met de hoop en de innige wens om het land te helpen bij haar wederopbouw.
Tenslotte moet de regering eraan meewerken ervoor te zorgen, dat welvaart en welzijn voor de totale gemeenschap wordt geschapen.
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!