Nog geen zicht op beloofd verpakkingscentrum LVV

Er is nog geen zicht wanneer het beloofde verpakkingscentrum zal komen, dat opgezet zou worden op het terrein achter de Zondagse Markt te Kwatta. In 2010 had de overheid een stuk grond van ruim 2 hectare die aan Landbouwcoöperatie Kwatta toebehoorde, teuggenomen. In plaats daarvan heeft de coöperatie een terrein te Uitkijk gekregen. Het terrein achter de markt zou verkaveld worden en verdeeld zijn onder politieke loyalisten, zegt de voorzitter van de coöperatie Wim Bainath . “Nadat dit terrein werd verdeeld in bouwkavels hebben we niets meer gehoord van het project. Pas later werd besloten door LVV-minister Soeresh Algoe dat dit terrein wel gebruikt zou kunnen worden om een verpakkingsloods/-centrum, evenals een verwerkingsfabriek neer te zetten.
Volgens Bainath kreeg hij toen de opdracht met de mensen aan wie de terreinen behoorden te bemiddelen en te vragen als zij die middels een compensatie (een geldbedrag of een ander stuk grond) van de hand wilden doen, zodat het terrein terug in de boezem van de Staat kon komen. Het ging om ongeveer 40 kavels van wie Bainath de eigenaars moest opsporen. Het is hem gelukt ongeveer 5 mensen te bereiken die daarmee akkoord zijn gegaan. Echter is dat niet genoeg. “Het is een hele grote uitdaging mensen te vinden die hun terreinen willen afstaan. Het blijkt dat enkelen hun perceel aan derden hebben verkocht. Nu moet je zien te traceren wie en waar die persoon is.” Dat is zeer moeilijk, geeft de coöperatievoorzitter aan. “Het is ook een vraag als de mensen willen meewerken. Ik weet niet hoe dit probleem opgelost zal worden.” Het terrein was strategisch goed gelegen. De verpakkingsloods moest dienst doen als een algemeen verzamelplaats waar exporteurs hun goederen konden verpakken en vervoeren naar Zanderij. Dat zou als voordeel hebben dat zij op Zanderij niet meer gecheckt zouden worden. “Nu breng je de goederen daar en alles wordt letterlijk overhoop gegooid. Er zouden zelfs koelcellen geplaatst worden, zodat men producten als groenten en vruchten koel kon bewaren”, zegt Bainath.
Als dienaar van de agrarische sector stelt Bainath wel de voordelen te zien van het hebben van een verpakkingsloods/-centrum. “Er worden nog steeds geen activiteiten uitgevoerd op het terrein en in plaats van dat het overwoekerd raakt met gras kan er iets productief mee gedaan worden.” Vandaar dat de voorzitter een oproep doet naar de eigenaars van de bouwkavels om contact met het ministerie op te nemen of met hem. “Soms is de weg naar het ministerie lang, dus kan men gerust contact met mij opnemen. Er kan dus gesproken worden over hoe verder te handelen”, aldus Bainath.

error: Kopiëren mag niet!