Rapar 60 jaar

Shabier Ishaak
Shabier Ishaak

Rapar 60 jaar2Radio Omroep Paramaribo (Rapar) bestaat op zaterdag 28 januari 60 jaar. Deze radio-onderneming is de oudste radio-omroep van Suriname. Het is opgericht op 28 januari 1957. De initiatiefnemers waren Gilly Hillers, Iwan de Vries en Walther Lim A Po. Bij de oprichting was Rapar gehuisvest aan de Anton Dragentenweg. Het bedrijf verhuisde vervolgens naar het Neumanpad. In 1964 betrok Rapar de oude Avros Studio aan de Gravenstraat en bleef aldaar gehuisvest tot 1980. In 1980 verhuisde Rapar weer. Zo te zien was dit de laatste verhuizing, nu naar de Coppenamestraat, thans Mr. J. Lachmonstraat. Tot op heden is dit omroepstation op dit adres gehuisvest. De grondlegger was wijlen de heer Noer Pierkhan, een persoonlijkheid die in zijn bloeiperiode tot ver over de grenzen van Suriname grote populariteit genoot. De eerste managing director was William Cromwell die de leiding na een jaar overdroeg aan Wilfred Lionarons. Rapars eerste omroeper was Cyriel Karg. Bij de eerste uitzending op 28 januari 1957 waren er wat kleine problemen maar die werden spoedig overwonnen. In de beginfase mocht Rapar maar twee uren per dag uitzenden. In 1958 kreeg Rapar officieel toestemming om volledige daguitzendingen te presenteren. William Cromwell werd Rapars program director en Rudi de Bruin werd hoofd van de nieuwsdienst. Direct bij de oprichting begon Noer Pierkhan met de uitzendingen in de Hindoestaanse taal via Rapar. Hij richtte op 10 maart 1957 het eerste Hindoestaanse advertentiebureau Acme Service op welke tot op heden nog bestaat.
Rapar begon dus in 1957 met het uitzenden van radioprogramma’s. Programma’s werden verzorgd in het Nederlands, Sarnami, Chinees, Javaans en Sranan. Op 1 september 1974 werd de leiding van Rapar overgedragen aan Rashid Pierkhan, een zoon van de grondlegger Noer Pierkhan. Het bedrijf heeft door hard werken en door een grote dosis doorzettingsvermogen een gestadige groei doorgemaakt. Dit is mogelijk geworden mede vanwege de ondersteuning van een selecte groep van werknemers die zich dagelijks inzetten en hun verantwoordelijkheid kennen. De groei is merkbaar. In het gebouw aan de Mr. J. Lachmonstraat zijn er momenteel 3 radiostations en twee televisiestations ondergebracht. Rapar is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken mediabedrijf dat haar ingenomen plaats binnen de Surinaamse gemeenschap eer aandoet. Naast de genoemde bedrijven hebben we ook nog, onder dezelfde leiding, Dagblad Suriname en laatstelijk ook Green Dot erbij gehad. Vanaf haar oprichting tot heden toe zijn reeds vier generaties nauw betrokken bij de algehele organisatie en de leiding van dit mediabedrijf. Deze zijn: wijlen de heer Noer Pierkhan, gevolgd door wijlen de heer Rashid Pierkhan, vervolgens de heer Faried Pierkhan samen met Fardeen Pierkhan. Het is niet altijd over rozen gegaan bij het leiden van dit bedrijf. Ups-and-downs zijn er ook wel geweest. Zo werd zij het slachtoffer van de stakingen uit de jaren ’70, en werd het bedrijf voor anderhalf jaar gesloten op 8 december 1982 door de militaire machthebbers van die tijd. Rapar heeft sinds haar oprichting het volk zo oprecht mogelijk willen informeren. Door de jaren heen is ideaal haar echter door verschillende machthebbers niet altijd in dank afgenomen. Rapar heeft zich erop toegelegd om mee te helpen bij de ontwikkeling van bepaalde sociale en maatschappelijke culturen. Sport, religie, algemene informatie, politiek en ga zo maar door. Rapar is er altijd bij. Dit heeft ook gemaakt dat vooral de heer Rashid Pierkhan grote bekendheid genoot binnen de West Indies. Rapar heeft vele omroepers grootgebracht. Heden ten dage zijn er klinkende namen bekend. Mede vanwege de veelheid van de stations en de gevarieerde programma’s welke gedurende de hele dag en ook in de avonduren tot in de huiskamers worden gebracht, komt een ieder, zowel groot als klein, aan zijn of haar trekken. Rapar is uitgegroeid tot een onmisbare schakel in Surinaamse muziek-entertainment van vandaag. De directie van Rapar en de overige stations is de totale Surinaamse samenleving zeer erkentelijk dat zij deze onderneming heeft gewaardeerd en ondersteund om deze mijlpaal van 60 jaar te bereiken. Er is op dit moment geen groot feest georganiseerd maar wanneer de tijd daarvoor rijp is zullen er zeker activiteiten ontplooid worden. Op de foto, een van de vaste medewerkers van het eerste uur, de heer Shabier Ishaak. Erg populair vanwege de specifieke wijze waarop hij elke middag het nieuws in de Hindoestaanse taal tot de luisteraars brengt. Shabier werkt nu al bijkans 52 jaren bij Rapar.

error: Kopiëren mag niet!