Jozefzoon: ‘Er zijn andere problemen in het land dan alleen onderwijs

De Staat heeft de Bond van Leraren (BvL) voor het gerecht gesleept. De BvL en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) moeten onmiddellijk het onderwijsproces hervatten. Dit bevestigde raadsadviseur Eddy Jozefzoon gisteren in het programma Bakana Tori op staatsradio SRS. Jozefzoon vraagt zich af waarom niet het grotere belang voor ogen wordt gehouden en betreurt de actie van de BvL. “Er zijn andere problemen in het land, dan alleen maar onderwijs”, zegt Jozefzoon aan Dagblad Suriname.
Afgelopen maandag is tot laat in de middag over verschillende kwesties op het kabinet van de president gesproken. De kwestie van de leraren was ook een groot hangijzer. Maandag heeft BvL-voorzitter Wilgo Valies een schrijven gericht aan de beleidsmakers, waarin hij enkele eisen heeft opgesomd. “De oplossing zal komen, maar niet op de wijze waarop de bond wil opdringen. Het is niet zo dat de hele ontwikkeling van het land, alleen afhankelijk is van leerkrachten”, aldus Jozefzoon. Een regeringsdelegatie en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) hebben maandag wel een overeenkomst bereikt. Na een onderhoud is overeengekomen een koopkrachtversterking voor leerkrachten van SRD 500 over de maand januari. Ook over februari is SRD 500 overeengekomen. Daarnaast heeft de Fols kunnen afdwingen dat bij de concrete uitvoering van het herwaarderingsprogramma eind maart 2017, de koopkrachtversterking over de maanden januari en februari 2017 volledig wordt kwijtgescholden. De BvL heeft de SRD 500 wel geaccepteerd, maar in een pakket van andere eisen geplaatst. BvL-voorzitter Wilgo Valies eist dat de herwaardering gelijk wordt ingevoerd. Jozefzoon zegt dat het aanbod van de regeringsdelegatie meer dan redelijk en billijk was om de administratieve periode te kunnen overbruggen. Anders had hij dit bod niet gedaan. Hij blijft erbij dat de eis van Valies niet uitvoerbaar is.
Positieverbetering leerkrachten slechts een deel
De raadsadviseur voert aan dat de invoering van het herwaarderingsprogramma op 1 januari 2017 is begonnen. “Wij hebben niet een herwaardering die op 1 januari wordt ingevoerd. Er is sprake van de implementatie van een herwaarderingsprogramma, waarvan de positieverbetering van de leerkrachten een onderdeel is. De implementatie van de herwaardering heeft als doel het onderwijs in Suriname te verbeteren”, zegt hij. Volgens de raadsadviseur is het een feit dat het financieel gedeelte door administratieve redenen op dit moment niet kan worden geïmplementeerd. Dat kan volgens hem pas in maart worden gefinaliseerd. Jozefzoon voert aan dat de regeringsdelegatie met alles rekening heeft gehouden en daarbij besloten heeft dat de leerkrachten in afwachting op maart voor januari en februari tegemoet worden gekomen met een belastingvrij bedrag van SRD 375. “Hiervan heeft de regering zelf achteraf besloten dat het verhoogd kan worden tot SRD 500.”
Werkende leerkrachten belonen
In het parlement heeft de coalitie gisteren erop gewezen dat de regering een hard antwoord moet geven aan de actievoerende bonden. Diverse coalitieleden vinden dat het een politieke issue is geworden. Er zijn voorstellen gedaan door de regering, die niet geaccepteerd zijn. Coalitieleden vinden dat de leerkrachten die op hun post gebleven zijn, een beloning moeten krijgen. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vroeg de regering om zo snel mogelijk antwoord te geven over de kwestie van het onderwijs. Onderwijsminister Robert Peneux was niet aanwezig om gelijk te antwoorden.
FR

error: Kopiëren mag niet!