Overwinning voor leraren OS Uitkijk

Overwinning voor leraren OS UitkijkDe leraren verbonden aan OS Uitkijk, die onlangs door minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in gebreke werden gesteld, hoeven zich niet meer te verweren. Dit kwam als resultaat na de onderhandelingen tussen de regering en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname. Het mutatiebeleid wordt volgens de bond op dit moment gehanteerd als een machtsmiddel door ‘basja’s’. “Als je kritisch bent, wordt je gemuteerd. Dit is een stukje intimidatie van de mensen. Als wij een understanding hebben ten aanzien van de herwaardering, en de ‘basjas’ hun beleid blijven voeren door leraren op een incorrecte manier te behandelen, hebben wij geen oplossing”, stelt Valies. Naar het oordeel van de bondsvoorzitter kreeg hij voor wat dit deel betreft, ook ondersteuning van de voorzitter van de onderhandelingscommissie, Jules Wijdenbosch. De minister van onderwijs is uiteindelijk met een voorstel gekomen om binnen twee weken met een procedure te komen voor het mutatiebeleid. “Leraren zullen niet gedwongen worden om mee te werken aan hun mutatie. Wij zullen samen werken aan een goed mutatiebeleid”, stelt Valies.
Dit deel werd gisteren op de alv van de Alliantie als zeer positief ervaren en door de leerkrachten met een luid applaus kenbaar gemaakt. De leraren van OS Uitkijk schrijven geen enkel verweerschrift meer. De regering mag volgens Valies geen acties ondernemen waardoor het recht op staking wordt ontnomen. Leraren in actie hoeven zich niet te verweren. Alle leraren gaan terug zonder enige ingebrekestelling. Er moet aan de andere kant nog worden gesproken over de positie van het scholhoofd, waar de standpunten van regering en bond uiteenlopend zijn.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!