Robby Berenstein: “Je weet nooit dat de regering naar huis moet”

“De regering naar huis sturen, kan nooit een doel zijn op zich. Maar als je a zegt, moet je ook b zeggen”, zegt C-47 voorzitter Robby Berenstein aan Dagblad Suriname. De vakbondsleider reageert op de beschuldigingen van regeringstoppers en collega-vakbondsleiders, die de ondersteuning van de C-47 bij verschillende protesten als een politiek getinte actie zien, om de regering naar huis te sturen. Berenstein voert aan dat de geschiedenis uitwijst dat regeringen altijd wegens bepaalde problemen in het land naar huis zijn gestuurd. Het feit dat het deze regering niet gelukt is die problemen op te lossen, is voor haar fataal geworden. “Nu begint het weer met issues. Er zijn een heleboel issues. Je weet nooit dat dit tot gevolg kan hebben dat de regering naar huis moet”, aldus Berenstein. De vakbondsleider voert aan dat de werknemers momenteel te maken hebben met een hoge inflatie, plotselinge brandstofprijsverhogingen, wispelturige valutakoersen, wispelturige prijsverhogingen in winkels en afspraken die niet worden nageleefd. Deze situatie is vergelijkbaar met de vakbondsacties en sociale onrust in 1969. De stakingen begin 1969 in Suriname hadden volgens hem ook te maken met afspraken die de regering toen sinds 1966 met leerkrachten en ambtenaren had gemaakt en niet had uitgevoerd. Uiteindelijk is dat uitgemond in een staking die de regering gedwongen heeft naar huis te gaan. In 1999, bij de grote staking die heeft geleid tot het aftreden van de regering Jules Wijdenbosch, begon de actie ook met in de voorlinie de vakbeweging. Er kwamen vervroegde verkiezingen en kwam er een Nieuw Front-regering.
Politiek belang huidige president was wel goed in 2005
“Een politiek belang is ook een belang”, zegt Berenstein. De C- 47- voorzitter verwijst naar de protesten die de huidige president in 2005 voerde tegen de regering Venetiaan-Sardjoe. Ex-president Ronald Venetiaan nam in het begin van zijn regeertermijn in 2005 het besluit tot enkele drastische tariefsverhogingen. Zo werd onder andere een verhoging van de government take op brandstof aangekondigd. Het gevolg was een stijging van de prijzen. De NDP eiste toen als grootste oppositiepartij dat de verhoging werd teruggedraaid. NDP-voorzitter Desi Bouterse, nu president, leidde toen zelf de straatacties waarin werd geprotesteerd tegen tariefsverhoging. “Toen de huidige president dacht dat zijn politiek belang het eiste dat hij mensen op straat moest brengen om die regering naar huis te sturen, heeft hij dat ook gedaan. Toen was het wel goed en mocht het wel”, zegt hij. De vakbondsleider benadrukt dat de vakbond en politiek samen gaan. “Als ons belang het ook vereist dat wij met de politiek moeten samengaan, dan gaan wij dat ook doen”, aldus Berenstein.
Ondersteuning leerkrachten
De vakcentrale besloot vrijdagochtend via een motie tijdens een ‘Assemblee van de Arbeid’ de actie van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) ook te ondersteunen. Mocht de actie vandaag voortgezet worden, dan zullen kaderleden, bestuursleden en shopstewards van de lidbonden van de vakcentrale in de protestactie participeren. Eerder kregen de onderwijsbonden BvL en ALS bijval van kopstukken van het Burgercollectief. Onder anderen Curtis Hofwijks van ‘We zijn Moe’ en Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), sloten zich woensdag aan bij de stakende leerkrachten. Vanaf vrijdag nemen ook kopstukken uit de oppositiepartijen NPS, VHP, PL en Abop deel aan deze protesten. Berenstein zegt dat de problemen van de leerkrachten raakvlakken hebben met kwesties waar ook de vakcentrale mee te maken heeft. Berenstein verduidelijkt dat het niet om een eendaagse actie gaat van C-47. Hij hoopt echter wel dat vandaag nog een oplossing voor de leerkrachten wordt gevonden. C-47 brengt elke stakingsdag extra mensen.
FR

error: Kopiëren mag niet!