Trump verdeelt wereld in beschaafd en onbeschaafd

Het was gisteren een historische dag toen de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika werd geïnaugureerd. Velen vragen zich af wat het aantreden van de impopulaire Donald Trump zal brengen voor de wereldeconomie en de vrede in de wereld. Trump verdeelde de wereld gisteren in een beschaafde wereld en een onbeschaafde wereld. Dat deed hij in zijn uitspraak om het radicale islamitische terrorisme van deze aardbodem weg te vagen. Trump citeerde ook over de Bijbel, kennelijk verwijzend naar de Cristelijke eenheid die weer moet komen. Daarmee verwijst hij dus impliciet naar de kruistochten. Trump trachtte een keer in zijn speech om ook het niet-witte deel van de bevolking te betrekken, maar hij leek daarbij voor de gelijkheid een voorwaarde te stellen: patriotisme en het salueren van de Amerikaanse vlag. Dat duidt op de radicale trouw die aan de vlag in communistische landen wordt afgedwongen. Voor het veiligheidsgevoel van alle Amerikanen trachtte Trump de Amerikanen gerust te maken door te verwijzen naar de militaire kracht van Amerika. Dat betekent dat Trump de bedreiging van de veiligheid van buiten ziet komen en niet van binnen. In zijn speech lijkt Trump ook het welfare systeem af te keuren. Hij beloofde mensen uit het uitkeringensysteem te halen en hen aan het werk te zetten. De vraag rijst of hij rekening zal houden met de lichamelijk en geestelijk zieken in de samenleving. Na zijn inauguratie regende het van de tweets die hij achtereenvolgend lanceerde. Daarin maakte hij een sneer naar de afgetreden president en de Democraten en bleek hij kortzichtig te zijn door ook daadwerkelijk te zeggen dat Amerika voor alles gaat. Een groot land als de USA kan deze houding niet aannemen. De regeringen van grote, machtige landen zijn er niet alleen voor zichzelf. Trump heeft 20.7 miljoen volgers, hijzelf volgt maar 42 personen. De regels van de USA zijn heel simplistisch en wellicht ook in strijd met de WTO-richtlijnen. Trump lijkt te gaan richting het protectionisme, een systeem dat zelf door de Amerikanen onder het mom van vrije handel aan flarden is geslagen. Zo tweet Trump dat de Amerikaanse regering en de Amerikaanse bedrijven en burgers alleen Amerikaanse producten moeten kopen en zaken moeten doen met Amerikaanse bedrijven. Trumo zegt dat hij weer banen gaat brengen voor de Amerikanen, dat hij weer grenzen zal afdwingen, dat hij meer rijkdom zal brengen en weer dromen zal brengen. Trump zegt dat 20 januari als de dag zal worden herdacht waarop de Amerikanen weer de macht in eigen handen kregen. Dat impliceert dat Obama buitenlandse belangen diende of niet luisterde naar de noden van zijn volk. Trump zei voorts dat de machtsoverdracht niet was van de ene op de andere regering of van de ene op de andere partij, maar vanuit Washington DC (lees: het Witte Huis) naar het Amerikaanse volk. Wat Trump bedoelt met het Amerikaanse volk is nog niet helemaal duidelijk. Maar is het volk te vinden onder de schrale 42 personen die hij waardig genoeg vindt om op twitter te volgen. Diamond and Silk (Lynnette Hardaway en Rochelle Richardson), twee biologische zusters van Afro-Amerikaanse afkomst die zichzelf aanduiden als vloggers (video bloggers), public figures en speakers, zijn de enigen in de groep die normaal lijken. Zij duiden zich aan als Trimps Biggest Supporters. De rest zijn politici, businessmensen, mediamensen en schrijvers. Ze kregen bekendheid door hun aanval op de Amerikaanse media ten faveure van Trump en zijn voormalige Democraten die gebruikt zijn om de crowds in North Carolina op te warmen voor campagnetoespraken van Trump. De mediagevoeligheid van Trump is mogelijk geïnstigeerd door de initiatieven van deze zusters om close bij Trump te komen. Dat was voor Trump ook handig voor campagnes in gebieden waar hij zich niet comfortabel voelt. Deze dames hebben Trump opgehemeld, hem dik en dun door alles verdedigd en geslijmd op een niveau zoals je dat alleen in derdewereldlanden zijn. Deze dames zijn op de Surinaamse ‘un lib mi president’-stijl te werk gegaan.
Critici geven via de internationale media aan dat de toespraak van Trump een van de meest radicale en populistische was in de geschiedenis van de USA. De Europeanen hebben met zorg geluisterd naar wat Trump te vertellen heeft gehad. De nieuwe USA-president heeft het over nieuwe vriendschappen en nieuwe allianties. Opmerkelijk is dat na de toespraak Trump de woorden ‘good job’ (goed gedaan) zouden zijn toegefluisterd door aftredend president Obama.

error: Kopiëren mag niet!