Een ander niveau

De vetrekkende president heeft met zijn visie over de pers hopelijk enkele ongeschoolde politici hier in Suriname hun ogen geopend. We hebben het over de beleidsmakers die niets afweten van de werking van de democratie. Vandaag is de inauguratie van de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika. Terwijl dat moment naderde, bleef de ondernemer worstelen met de media en kon hij geen respect afdwingen bij groeiende delen van de Amerikaanse bevolking. Zo kon Trump het presteren om een foto te ‘tweeten’ waarop hij zogenaamd zijn inauguratiespeech schrijft. De foto is begrijpelijk als komisch overgekomen; het schrijfblok ligt niet eens plat op de tafel en de aanstaande president lijkt niet op een leeg vel maar op de kaft te schrijven. Bovendien, van een Amerikaanse president uit de corporate world zou mogen worden verwacht dat hij zijn ding op een ultradun laptop deed. Niet dus. Obama heeft in zijn vertrekspeech zich met nadruk willen onderscheiden van zijn opvolger, wat betreft de beleving van de burgerrechten en in het bijzonder het recht van de vrije pers. Delen van de vrije pers, inclusief radiostations, hebben constant en soms bijna de hele dag kritiek gehad op al het nieuws dat Obama in het begin van zijn periode heeft willen doen en de personen om hem heen. In die kritiek ging men bijvoorbeeld in talkshows op de radio heel ver, soms zelfs persoonlijk. Obama kon voor een deel van de pers, vooral de radio, niets goed doen en die houding hield aan tot het einde. Echter hebben we Obama voor bescherming van zijn eigen persoon nooit een halve woord horen zeggen over die delen van de media. Dat getuigt van groot leiderschap dat hij als mens persoonlijke kwetsbaarheden en emotionaliteit aan een kant kon zetten, het getuigt van offervaardigheid voor een groter doel. Daarmee is niet gezegd dat Obama een koude kikker was en als een gevoelloos mens is overgekomen, integendeel. Voor velen in de wereld zal vandaag een historisch moment zijn. Het was voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis dat een persoon met Afrikaanse roots en een moslimnaam president was van de grote USA. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een zwarte vrouw de first lady van de USA was. Zowel Obama als de first lady hebben zich constant met veel klasse en waardigheid gepresenteerd. Hun afkomst hebben ze nooit verloochend. Obama was een president met heel veel intellectualiteit en inhoud en dat moet ook zeker gezegd worden van de first lady. Mensen luisterden en werden stil als Obama zijn maatregelen motiveerde en zijn visie presenteerde en dat geldt ook voor Michelle Obama die overigens ook steeds een goed geklede vrouw is geweest, zelfs een mode-icoon. Het niveau dat het echtpaar gezamenlijk bereikte is niet vaak geëvenaard door voorgaande presidentiele koppels. Benadrukt moet worden dat zowel over Obama zijn politieke beslissingen en afkomst als over zijn vrouw, regelmatig denigrerende opmerkingen zijn verschenen, maar de Obama’s hebben hun niveau tegenover de media aangehouden. Woensdag was Obama in zijn afscheidsrede ‘opvallend vriendelijk tegen de pers’ schrijven de media. Volgens de peilingen zou Obama het Witte Huis verlaten met een ‘erg hoge populariteit’: 60% van de Amerikanen is na twee regeertermijnen tevreden over zijn regering. “Jullie zorgen ervoor dat er in deze plek beter gewerkt wordt”, zei Obama, waarmee hij doelde in het Witte Huis en dus door de regering. Obama is de mening toegedaan dat de pers de machthebbers niet moet loven, maar juist erg kritisch moet zijn. Obama leeft dus duidelijk in een heel andere wereld dan onze machthebbers. Het was derhalve niet een verrassing toen aan het einde van zijn laatste persconferentie, voor Obama door de Witte Huis-journalisten werd geapplaudisseerd. Obama begon zijn speech met de journalisten te bedanken voor hun werk en beëindigde zijn speech door het belang van de vrije media te benadrukken in de democratie. De vetrekkende president merkte op dat zijn lovende woorden nu niet betekenen dat hij de berichten als prettig heeft ervaren, maar jullie behoren sceptisch te zijn en mij moeilijke vragen te stellen, dat is jullie werk aldus de wijze woorden van de vertrekkende president. De pers moet de regering niet aanvullen, maar steeds een kritische blik werpen voor de bevolking die veel macht bezit. Voor de kwaliteit van de democratie is de vrije pers enorm belangrijk vond Obama. Amerika heeft de vrije pers nodig en de democratie heeft de vrije pers nodig, zei hij. ‘Wat een tegenstelling’ schreven de internationale media in vergelijking met de nieuwe man die in het Witte Huis komt. Die lijkt veel meer op een Surinaamse politicus, ergens wordt vermoed dat hij Surinaams bloed moet bezitten. Trump maakt het enorm lastig voor journalisten die gewoon hun werk willen doen. Net als enkele onbeschaafde Surinaamse bewindslieden heeft hij geweigerd om een vraag van de CNN te beantwoorden. Deze houding is zwaar veroordeeld door de pers. Trump heeft mediawerkers als laag (‘scum’) aangeduid. Het wordt interessant hoe na vandaag het beleid van Amerika zich ontwikkelt. Het zou effect kunnen hebben op onze economie die inmiddels haar schokkenbrekers kwijt is.

error: Kopiëren mag niet!