Sivis houdt lezing rond functionele integratie Caricom

SIVIS organiseert lezing rond de    functionele integratie van de Caricom 2
SIVIS organiseert lezing rond de    functionele integratie van de Caricom (1)Stichting Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (Sivis) hield gisteren een lezing betrekking hebbende op de functionele integratie van de Caricom; The Caricom Agreement on social securities. Directeur Victor Jones zegt dat Sivis continu bezig is met het scholen, het trainen en informeren van de gemeenschap, waarbinnen zij verschillende gebieden raadplegen. “Zo is er in de afgelopen jaren de focus gelegd op persoonlijkheidsontwikkeling, gezondheid, en hebben we gemeend om te kijken naar de regionale ontwikkeling, met name Caricom. Wat kan Caricom voor ons betekenen. Zaken zijn deels al bekend, maar er vinden ook nieuwe ontwikkelingen plaats.” Een uit het oog springend onderwerp betrof de pensioenregeling, met name pensioen binnen de CSME voor de burgers met betrekking tot het vrij verkeer. Daarop werd onder andere de nadruk gelegd. De directeur van het Algemeen Pensioenfonds heeft hierop een uitstekende lezing verzorgd. “Ik noem het uitstekend omdat er gebleken is vanwege de veelheid aan vragen dat de behoefte gewoon aanwezig is. Er zijn voor een groot deel cursisten van de basisopleiding uitgenodigd. Onze opleidingen worden door een samensmelting van personen uit de totale samenleving gevolgd. Dus vertegenwoordigers vanuit de verschillende ministeries en bedrijven.”
“Er zijn aan het eind van de lezing tal van mogelijkheden naar voren gebracht. Wat wij nu moeten doen op de eerste plaats is meer vertrouwen hebben in onszelf, in onze collega’s en in het beleid als we een transformatie willen maken van praten naar actie ondernemen. 2017 moet het jaar zijn waarbinnen mogelijkheden omgezet worden in concrete acties”, zegt Jones. Heel belangrijk aan informatie is het feit dat Suriname geen onderdeel is van het pensioengedeelte. Wat de Sivis-directeur wat minder vond, is het feit dat de inleider (kennelijk heel voorzichtig) heeft aangegeven dat hij vermoedt dat het waarschijnlijk ligt aan onze wetgeving. “De Engelssprekende landen hebben het Angelsaksische systeem en daar passen we niet bij.” Het Angelsaksische model is een maatschappelijk systeem dat met name in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in gebruik is. Bij dit systeem staan liberale waarden als zelfredzaamheid, particulier initiatief, marktwerking, vrijheid en een beperkte sociale zekerheid centraal, waarbij de overheid prioriteit geeft aan een goed ondernemingsklimaat.

error: Kopiëren mag niet!