Sidoel: “Wij praten over negatieve dingen, maar er zijn ook goede dingen”

Sidoel _Wij praten over de negatieve dingen, maar er zijn ook goede dingen_“Laten wij de goede dingen die wij als land doen, blijven doen. Wij praten over de negatieve dingen, maar er zijn ook goede dingen”. Zo sprak Stanley Sidoel, directeur Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cutuur onlangs tijdens de herdenking van de 110de geboortedag van Dr. Sophie Redmond.
Op initiatief van de organisaties ‘Between the Lines’ (Nederland) in samenwerking met ‘Hot Shot Events’ (Suriname) van Helga Fredison werd op zaterdag 14 januari de 110de geboortedag van Dr. Sophie Redmond herdacht. De herdenking vond plaats bij het borstbeeld bij het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo middels een bloemlegging.
Dr. Sophie Redmond was de eerste vrouwelijke zwarte arts van Suriname. Het leven van Dr. Sophie Redmond stond in het teken van de positieverbetering van vrouwen. Ze kwam op voor de minder draagkrachtigen en kwetsbaren in de samenleving. Sophie was de eerste zwarte vrouw die in koloniaal Suriname, een opleiding tot arts met succes wist te doorlopen, maar ook politiek en cultureel was ze actief. Ze schreef geëngageerde toneelstukken, verzorgde gezondheidsvoorlichting op de radio en speelde graag viool. Redmond ondervond veel tegenwerking. Echter, met haar doorzettingsvermogen heeft zij kunnen bewijzen dat je als vrouw veel kan bereiken. Daarmee was zij een boegbeeld en rolmodel.
Met deze ceremonie vragen Between the Lines en Hot Shot Events aandacht voor de maatschappelijke nalatenschap van deze bijzondere Surinaamse vrouw.
Stichting Between the Lines organiseert sinds 2013 jaarlijks de Dr. Sophie Redmondlezing in Amsterdam. Dan wordt ook de Gouden Vioolspeld uitgereikt aan een vrouw die zich in de geest van Sophie Redmond andere vrouwen inspireert en gezien wordt als een rolmodel door buitengewone prestaties op maatschappelijk en/of cultureel gebied. De Gouden Vioolspeld is eerder uitgereikt aan schrijfster Thea Doelwijt, zangeres Annemarie Hunsel, cardioloog dr. Harriette Verwey en zangeres/actrice Gerda Havertong. De eerstvolgende Dr. Sophie Redmondlezing en uitreiking van de onderscheiding vinden plaats op 25 maart 2017 in Amsterdam.

error: Kopiëren mag niet!