Toename griepgevallen afgelopen 3 maanden

In de afgelopen 2 tot 3 maanden is een toename van griepgevallen zichtbaar. Dit geeft Amar Ramadhin, huisarts, aan. Volgens de huisarts, werkzaam bij de huisartsenkliniek Curamed, heeft dit ook te maken met het seizoen. Echter speelt de toeristenstroom naar Suriname ook een rol, ‘want dan krijg je de introductie van allerlei virussen waaronder het griepvirus’. Deze vertonen steeds weer andere symptomen. De polikliniek is elk weekend open en Ramadhin krijgt veel gevallen van griep die gepaard gaan met braken en diarree. “Deze gevallen baren mij extra zorgen doordat een combinatie van deze twee symptomen kan leiden tot uitdroging. Het is eigenlijk de normale seizoengriep die gepaard gaat met lichaamspijnen, braken en diarree. Bij volwassenen kan je dit goed opvangen door adviezen te geven en of medicamenten, maar bij kinderen is het iets lastiger, omdat zij veel sneller kunnen uitdrogen. Bij ernstige gevallen zal je vaak moeten verwijzen naar het ziekenhuis voor opname.”
Er kunnen te allen tijde maatregelingen getroffen worden om de weerstand op te bouwen. “Ik denk in deze aan zeker genoeg vocht innemen, dus genoeg water drinken. Ook moeten we niet wachten om pas bij ziekte naar vitaminegebruik te kijken, maar zal je deze op regelmatige basis tot je moeten nemen.” Vitamine haal je vooral uit fruit en groenten. “Met de precaire situatie begrijp ik dat dit wel duur zal zijn, maar men zal toch gebruik moeten maken van vooral citrusvruchten.” De arts merkt vaak op dat ouders naar de poli komen om te vragen naar multivitamine drankjes, maar hij adviseert hen gewoon erop te letten dat de kinderen gewoon voedzame voeding tot zich nemen en niet teveel fast food en snoep consumeren. De huisarts legt de nadruk niet alleen op goede voeding, maar zegt dat regelmatig sporten ook goed is voor het lichaam, want ook de chronische ziekten komen steeds meer op jongere leeftijd voor. “Waar we in het afgelopen jaar ook mee kampten, waren diabeten en mensen met hart- en vaatziekten. Het is goed als je dit dus vanaf de kinderleeftijd aanpakt. Chronische ziekten zoals hoge bloeddruk en suikerziekten ontstaan niet alleen op de volwassen leeftijd, maar vanaf de kinderleeftijd. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat kinderen met overgewicht gevoeliger zijn voor suikerziekten en hoge bloeddruk dan kinderen die vanaf jongs af aan gezonde voeding krijgen. Een healthy lifestyle geldt niet alleen voor volwassen, maar ook voor jeugdigen”, aldus Ramadhin.
Huisartsenkliniek Curamed is rond 9 januari 2016 gestart en biedt professionele huisartsenzorg aan cliënten. Ramadhin draait niet alleen de poli, maar verzorgt ook informatie rond een healthy lifestyle en verzorgt zijn eigen televisieprogramma. De huisartsenkliniek doet inmiddels al een jaar dienst en is zelfs des weekends open. Cliënten van alle in Suriname opererende ziektekostenverzekeraars zijn welkom op de huisartsenkliniek, die staat aan de Emielaan te Zorg en Hoop.

error: Kopiëren mag niet!