Minister van Onderwijs tot orde roepen

De recente actie van de leerkrachten volg ik op de voet. Ik zal de actie ook moreel moeten ondersteunen, omdat het overduidelijk is dat het om een rechtvaardige strijd gaat. Als oud onderwijzer/leraar heb ik 34 jaar (1967-2001) mijn krachten aan het onderwijs gegeven op diverse niveaus. Ik heb gewerkt op diverse lagere scholen, op de muloscholen en op verschillende middelbare scholen zoals ACI, HAVO1, Lyceum2 en de AMS. Tijdens mijn loopbaan heb ik een aantal grote onderwijsstakingen meegemaakt. De onderwijsvakbonden zoals SOB, KOB, COB en bonden van Sanatan Dharma, Arya Dewaker en andere bonden hebben altijd gezamenlijk strijd geleverd voor lotsverbetering van de onderwijsgevenden.
Onderwijs in het algemeen
Onlangs heeft professor dr. Henri Ori een uitgebreid artikel over het onderwijs geschreven. Ik wil alle lezers vragen om dat artikel goed te lezen en laat a.u.b. de inhoud daarvan goed tot je doordringen. Geen enkel land komt tot ontwikkeling zonder goed geschoolde burgers. De Japanners hebben nauwelijks grondstoffen, maar zij hebben de kennis van de Europeanen overgenomen (tijdens de industriële revolutie ); zij hebben die kennis verfijnd en Japan is vandaag de dag een grote wereldmacht geworden op deze aardbol. Met onderwijs moet men geen grapjes maken; met onderwijs moet men geen politiek bedrijven. Het mutatie- en benoemingsbeleid moet zo objectief mogelijk plaatsvinden. De leidinggevenden van het Ministerie van Onderwijs moeten zo bedachtzaam mogelijk te werk gaan. Ik ken de huidige minister van onderwijs redelijk goed, maar de taal die hij vaker gebruikt in de media, laten mijn wenkbrauwen fronzen. Een van de uitspraken van deze minister die mij goed gehinderd heeft is het volgende: “Het Miranda Lyceum lijkt op een mini-India ”. De ondertoon van de minister is voor een ieder duidelijk, omdat een aantal leerkrachten die goed onderwijs op die school verzorgen, lijken op meneer Abdoel, Adhin, Parmessar en Kesho Gangaram Panday. Ik ben nog steeds bijzonder trots op deze school waar de kundige directeur, de natuurkundige Balram Soemeer, de leiding heeft. Ik ben bijzonder trots dat drie kinderen van mij van deze school afgestudeerd zijn. Ik ben ook bijzonder trots op dat de huidige minister van Onderwijs, drs. R.Peneux, ook les gehad heeft van de kundige natuurkundeleraar Balram Soemeer.
Vakbondsleiders zijn ingepalmd
Ik leef op het grondgebied Suriname welke gelegen is tussen 54°en 58 °WL en tussen 2° – 6 °NB. Ik volg de ontwikkelingen op het onderwijsvlak op de voet. Als ik naar de trekkers van de verschillende onderwijsvakbonden luister, dan krijg ik allicht de indruk dat deze vakbondsleiders zijn ingepalmd door de huidige machthebbers. Meneer Wilgo Valies (de wiskundige) is een ervaren vakbondsleider en zit al bijna 30 jaar in de vakbeweging en fungeert als langste voorzitter van de Bond van Leraren (BVL). De andere vakbondleiders (onderwijsbonden) zwijgen in alle talen en ik krijg het gevoel (ik kan misschien ook ongelijk hebben) dat zij meeheulen met de huidige machthebbers.
Verpaupering van de werkende klasse
De Surinamers zijn over het algemeen bijzonder arm geworden door het verkwistend beleid van deze regering, welke geleid wordt door meneer D. Bouterse. Men noemt hem de “charismatische leider”, maar deze leider heeft geen daadkracht. De leerkrachten zijn ook niet bespaard gebleven van de hoge inflatie, met als gevolg de verpaupering van de onderwijsgevenden. De leerkrachten hebben heel hard moeten studeren voor een akte (diploma). Eerst het Kweekschooldiploma behalen, daarna, de hoofdakte , de LO-akte , MO-A-akte en MO-B akte. Velen zijn oud geworden van het studeren. Met een hogere akte ( onderwijsbevoegdheid ) kon men hoger op de onderwijsladder klimmen. Elke leerkracht die in het onderwijs komt, wil ook promotie maken. Die mogelijkheid moet er ook zijn. Het is geen novum dat een onderdirecteur van een school, die goed gefunctioneerd heeft, klaar gestoomd wordt om schoolleider te worden. Ik kan in een adem nu een aantal voorbeelden opnoemen om mijn verhaal te onderbouwen.
Ik schaam mij voor mijn gerespecteerde minister, drs. R. Peneux
Minister Peneux heeft de afgelopen maanden een aantal uitspraken in het openbaar gedaan, welke een minister niet siert. Ik noem enkele van deze uitspraken: “De directeur van Lyceum-I werd beschuldigd dat hij bezig is het Miranda Lyceum tot een mini India te maken. Ik heb een lange lont van meer dan 1000 m. Ik hoop dat meneer Valies zijn hersenpan goed geordend is. Ik heb ook geleerd met terroristen om te gaan”. Deze uitspraken zijn in het openbaar gedaan en hij wordt door zijn politieke baas niet gecorrigeerd of tot orde geroepen. Onlangs heeft deze minister een aantal leerkrachten van de Uitkijkschool beschuldigd dat zij schoolgelden meegenomen hebben. De minister moet zich schamen om deze zaken in het openbaar te doen. Wat de minister moet doen, is de inspectie inschakelen voor een grondig onderzoek en met dat onderzoek aangifte te doen bij de politie. Een blah, blah verhaal vertellen, brengt geen rust in het onderwijs.
Gelukkig dat wij nog een Valies hebben
Onlangs maakte ik de volgende opmerking tegen mijn oud-voorzitter van de BVL, de heer Wilgo Valies: “Meneer Valies, bent U niet ingepalmd door de huidige machthebbers”?. Hij lachte en zei het volgende: “Meneer Ramadhin, het is niet mijn karakter om mijn collega’s te verraden voor een bordje linzensoep; voor een perceel of voor een promotie”. Deze uitspraak heeft mij heel goed gedaan, omdat er nog heel veel eerlijke mensen in deze samenleving rondlopen die zijn of haar land op een eerlijke manier willen dienen en geen slaaf willen worden van geen enkele regering. Ik hoop dat de regering snel tot inkeer komt en de minister van onderwijs tot orde roept om geen wilde uitspraken te doen en eerbare burgers in het openbaar te bekladden. Jammer, de volkspresident D. Bouterse, heeft de leerkrachten, die toch wel een wezenlijk deel van het volk van Suriname uitmaakt, op woensdag 11 januari niet ontvangen op zijn kabinet.
Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!