Jogi: ‘Onfrisse zaken in kwestie Alcoa’

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de manier waarop de regering geheimzinnig omgaat met de onderhandelingen met Alcoa, duidelijk aangeeft dat er onfrisse zaken zich in deze kwestie voordoen. “De regering weet dat de oude intentieverklaring kamerbreed is verworpen en dat er opnieuw onderhandeld moest worden met de multinational. Nu doet de voorzitter van de onderhandelingscommissie bepaalde uitspraken waarover wij onze wenkbrauwen moeten fronsen. Ondanks dit alles probeert men bypasses te maken”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. De parlementariër benadrukt dat met de afwijzing van de Memorandum of Understanding (MoU) zaken teruggaan naar de afspraken die in de Brokopondo-overeenkomst staan. Opmerkelijk volgens hem is daarom dat terwijl de regering zelf weet dat alleen De Nationale Assemblee (DNA) de bevoegdheid heeft om deze overeenkomst te wijzigen of te ontbinden, zij totaal voorbij gaat aan het gezag van het parlement. De regering zal vandaag het parlement moeten informeren over de ontwikkelingen rond Alcoa/Suralco. Het college is genoodzaakt om zaken op een rijtje te zetten en meer duidelijkheid te krijgen hierover van de regering. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dinsdag dat de presidentiële commissievoorzitter aangegeven heeft dat de Brokopondo-overeenkomst gewijzigd zal worden. “Wij sluiten bij geen enkele handeling van deze regering uit dat er eventueel sprake zou kunnen zijn van corruptie, omdat wij het imago en de werkwijze van deze regeerders kennen. Bij Alcoa gaat het uiteindelijk om veel grotere belangen”, zegt Jogi. Hij vraagt zich af waarom buiten het besluit van het parlement is doorgewerkt.
FR

error: Kopiëren mag niet!