Doden in het verkeer

Na een constante daling in de afgelopen zes jaar is het aantal verkeersdoden in Suriname weer gestegen. In 2016 steeg het aantal doden met ruim 20%, tot 75, in vergelijking met 2015. Er waren gemiddeld per maand zes doden in het verkeer. Het jaar 2017 is nog geen twee weken oud en de teller staat al op 4 verkeersdoden. Ook dit is een crisis die nu moet worden aangepakt. Voor zover bekend, zijn de doden niet geanalyseerd. Uit krantenberichten ontstaat wel de indruk dat er vaak sprake is van rijden onder invloed van alcohol, roekeloos rijden (te hoge snelheid) of rijden zonder rijbewijs; de slachtoffers zijn vaker mannen en bromfietsers. Rijden zonder het dragen van de autogordel wordt minder vaak gemeld, maar als een kind uit de auto is gevlogen na een botsing, dan mag je wel aannemen dat het kind niet was vastgezet met een autogordel. Het rijden onder invloed van drugs wordt eigenlijk nooit genoemd, maar dit komt waarschijnlijk vaker voor dan men denkt. Vooral onder jongeren is het gebruik van alcohol en drugs hoog. Ook bellen, appen of sms’en achter het stuur als oorzaak van verkeersdoden wordt niet genoemd. Maar het zijn wel levensgevaarlijke boosdoeners bij verkeersongelukken.
De stijging van het aantal doden in het verkeer betekent dat mensen zich slechter gedragen. Men rijdt agressief en gaat vaak onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur zitten. Kinderen komen vrijwel altijd en bejaarden vaak buiten hun schuld om in het verkeer. Het is niet bekend welk deel van de fatale ongevallen eenzijdig is, met als eindhalte een boom, een mast of een sloot. Het zal niemand verbazen als ook een flink deel van deze ongelukken wordt veroorzaakt door te hard rijden of door rijden onder invloed van alcohol.
Het aantal doden in het verkeer is bijna twee keer zoveel als het aantal levensberovingen. Overigens, het aantal levensberovingen is in 2016 ook gesprongen naar 39, dat is 13% meer dan in 2015. De kans om dood te gaan in het verkeer is twee keer groter dan de kans om slachtoffer te worden van moord of doodslag. Het verkeer is een grotere ‘killer’. Neem daarom geen risico! Stap niet in de auto van een bestuurder die onder invloed is van drank of drugs. Pak de sleutel af van degene die onder invloed van drank of drugs wil gaan rijden. Waarschuw de politie als iemand onder invloed van drank of drugs toch wegrijdt. Ga niet met de auto op de weg als niet alle inzittenden hun gordel hebben vastgezet. Sommeer een bestuurder die hard rijdt, rustiger te rijden.
Het aantal verkeersdoden kan direct en kosteloos met 50% omlaag als (a) niemand onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur van auto, brommer of fiets gaat zitten, (b) iedereen zich houdt aan de maximum verkeerssnelheid, (c) niemand zonder rijbewijs of met gekocht rijbewijs achter het stuur gaat zitten, (d) iedereen de autogordel (ook achterin en bij korte ritten) of de bromfietshelm draagt en (e) niemand belt, appt of sms’t achter het stuur tijdens het rijden.
Mensen maken zich zorgen over vliegen, maar een autorit naar Afobaka is gevaarlijker dan een vliegreis. ‘Car crashes’ zijn voorspelbaar en grotendeels te voorkomen. Attitude is al genoemd. Veilige auto’s en veilige wegen kunnen het aantal verkeersdoden nog verder omlaag brengen, evenals strengere alcohol- en snelheidscontroles. Maar let op: niet praten, maar doen!
Kortom, het is geen hogere wiskunde, we weten wat te doen om het aantal doden in het verkeer flink te verminderen in 2017. Maar iedereen, burgers en overheid, moet dit willen. O ja, de ambulance moet ook op tijd komen.
D. Balraadjsing

error: Kopiëren mag niet!