Roy Haverkamp: Koers FAL 2017 hangt af van richting Ravaksur

“De Federatie van Agrariërs en Landbouwers (FAL) en andere landbouworganisaties zullen zich individueel en gezamenlijk moet inzetten om de gestelde landbouwdoelen te bereiken, want de landbouwsector laat veel te wensen over”, aldus voorzitter Roy Haverkamp. Er bestaan al jaar en dag problemen met de beschikbaarheid van inputs, die het idee om Suriname te maken tot de landbouwschuur in de regio onuitvoerbaar maken. Individuele boeren hebben geïnvesteerd, maar deze inspanning loopt spaak, omdat er niet wordt voldaan aan essentiële zaken als organisatie en afzetmarkten zodat de landbouwinspanning vruchten afwerpt. Volgens Haverkamp komen landbouwcoöperaties moeilijk van de grond. De Landbouwcoöperatie Kwatta is één van de weinige op dit gebied die succes heeft. In het district Marowijne werken vrouwenorganisaties, ondersteund door een Franse onderneming, die inkomt met plantmateriaal voor aardvruchten en andere gewassen en de productie afneemt, hetgeen als een welkome ontwikkeling wordt beschouwd.
Modernisering
Haverkamp: “Animo om landbouw te bedrijven neemt af, omdat jongeren uit landbouwgezinnen er geen brood in zien. Zij kiezen voor andere beroepen. Modernisering van de landbouw door onder andere in kassen te telen, kan vooruitgang in de landbouw bewerkstelligen, maar de investering die daarmee gepaard gaat, kan niet worden opgebracht door kleine landbouwers die aan tuinbouw doen. Voor een landbouwkas met een afmeting van 10 bij 15 meter moet meer dan US$ 3000 neergeteld worden.”
Bundeling
Politieke partijen, de vakbeweging en andere organisaties voeren aftastende gesprekken om een front te vormen tegen de neergang, die zich in alle sectoren en op meer fronten voorkomen. De FAL zegt niet onwillig te zijn om deel te nemen in samenwerkingsverbanden, die een betere toekomst voor Suriname willen. De federatie heeft in het verleden echter ervaren dat een gestructureerd samenwerkingsverband op niets uitloopt. Tijdens de regering Wijdenbosch werd er met veel fanfare zo’n samenwerkingsverband tot stand gebracht, waarvan niets terecht is gekomen. De politieke vleugel van de FAL heeft tijdens de jaarafsluiting het een en ander hierover gezegd, maar er is nog niets in die richting ondernomen. De FAL is aangesloten bij Ravaksur. De betrokkenheid van de federatie zal mede afhangen van de koers die Ravaksur zal volgen.
HD

error: Kopiëren mag niet!