Situatie SMS nog niet opgelost

Werknemers van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) die in de districten Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne werkzaam zijn, hebben al een jaar geen salaris ontvangen. Volgens Stefanus Ligorie, woordvoerder van de groep, zou er sinds vrijdag 29 december gestort worden voor de werknemers van het SMS. Dit heeft echter niet plaatsgevonden. “Er kwam vrijdag een verlossend telefoontje van één van de leden, die belast is met werkzaamheden, het lid Hardajal van de rvc bij de SMS, die aangaf dat er goedkeuring is gegeven dat het bedrijf kan overgaan tot uitbetaling van de achterstallige betaling van de afgelopen 9 maanden.” Het gaat in deze om de motoristen en de matrozen, bestaande uit ongeveer 50 personen, die vallen onder de afdeling Binnenland Vaartdienst. Het andere deel van de werknemers, bestaande uit controleurs, kaartenverkopers en veldwerkers, zijn al uitbetaald. “Er is een harde toezegging gedaan door de heer Hardajal dat de mensen maandag op 2 januari 2017 zouden beschikken over hun geld. We wilden de mensen het voordeel van de twijfel geven en zijn dus akkoord gegaan met maandag. Maar gezien mijn ervaring met het bedrijf heb ik gesproken met de groep om de leiding de kans te geven tot uiterlijk woensdag. Indien het geld woensdag er niet zou zijn, zouden we sowieso weer aan de bel trekken.” Woensdag kreeg de groepswoordvoerder echter te horen van de leiding dat men eerst een onderzoek moet instellen voor men overgaat tot uitbetaling. “Er zou zijn aangegeven dat vorig jaar een bedrag van SRD 1 miljoen zou zijn gestort en men wil onderzoeken wat er met dit bedrag is gebeurd. Sedert het aantreden van deze mensen zijn er diverse onderzoeken gedaan, maar tot nu toe is er niets gevonden.” Ligorie zegt geen enkel onderzoek in de weg te staan, echter had men al een harde toezegging gedaan dat het geld er zou zijn. Dat moet nu waargemaakt worden. “Het bedrijf is geen wojo. Zo ga je niet met werknemers om die ruim een jaar geen geld hebben gekregen”, stelt Ligorie.
Werknemers brengen veel offers
De mannen brengen behoorlijk veel offers bij het uitvoeren van hun functie. “Wanneer de mensen 5.00 uur in de ochtend opstaan en om 5.30 uur al op de rivier zijn en de gevaren van de soela’s trotseren, waarbij de mensen vaak bijna tien uren onderweg zijn, dan betaal je de mensen bijna een jaar niet, betekent het dat je solt met de belangen van de mensen. Als woordvoerder en leider van de groep ga ik dat niet accepteren”, verklaart Ligorie fel.
Leden binnen rvc zorgen voor blokkade
“De raad van commissarissen (rvc) heeft afgelopen woensdag de boothouders ontvangen voor een gesprek en er is mij gezegd dat Errol Snijders, die als de voorzitter van de Moederbond zitting heeft in de rvc, heeft gezegd dat ik wil opkomen voor werkers, terwijl ik niet eens een registratie heb van hoeveel werkers er zijn. Ik wil de heer Snijders via dit medium zeggen dat ik niet in dienst ben van hem en hij gaat mij niet komen zeggen hoe ik mijn werk moet doen.” Ligorie zegt ervan uit te gaan dat Snijders als vakbondsman de belangen van de arbeiders voorop stelt. “Maar juist zie ik dat hij bezig is daar zijn zak te vullen. Er wordt voor een blokkade gezorgd en ik heb geen respect voor dit soort laffe daden. Laat Snijders ervoor zorgen dat hij zijn werk naar eer en geweten doet.”
De groep had de leiding van de SMS een ultimatum gegeven van 12.00 uur ‘s middags. Ligorie zegt dat indien het geld uiterlijk op dit uur niet zou zijn gestort, men zou overgaan tot het voeren van gepaste acties. “Zowel de heer Hardajal als Snijders zal dan voor de consequenties moeten instaan. Men solt met de belangen van de arbeiders en daaraan doe ik niet mee”, aldus Ligorie.

error: Kopiëren mag niet!