Hooghart: ‘Slechte loonadministratie particuliere sector’

Gezien de precaire situatie in het land zijn werknemers in benarde situaties komen te verkeren. De regering Bouterse/Adhin wordt van meerdere kanten beschuldigd alleen oog en oor te hebben voor ambtenaren. Het deel van de werkende klasse in de particuliere sector is schromelijk in de steek gelaten door de regering. De belastingverlichtende maatregelen die in het vooruitzicht zijn gesteld om de nood waarin werknemers zijn komen te verkeren te helpen lenigen, blijven uit. Er zijn van meerdere zijden verwijten gemaakt aan het adres van vakbondsleider Ronald Hooghart, voorzitter van de grootste en machtigste vakcentrale, de CLO, en het oudste lid in jaren in De Nationale Assemblee (DNA), dat hij niet opkomt voor de werkende klasse. “Hij zet buiten de DNA wel steeds een grote mond op, maar in feite heult hij met de machthebbers”, wordt beweerd. Dagblad Suriname verstond zich met hem.
Rekening moet houden met de waardigheid van DNA
Hooghart gaf aan dat hij geen particuliere vakbonden onder zich heeft. “Desondanks zet ik mij in om vakbonds- en maatschappelijke zaken van alle Surinamers te behartigen.” Dat hij in DNA minder fel is dan op vakbondspodia, heeft volgens hem te maken met het feit dat hij in het hoge college van staat rekening moet houden met de waardigheid van de volksvertegenwoordiging en de negatieve invloed die onderwerpen, uitspraken en handelingen tijdens parlementsvergaderingen kunnen hebben op de bevolking. “Dat wil niet zeggen dat ik niet open sta voor de werknemers die geen ambtenaar zijn. Regelmatig kloppen er mensen bij mij, de CLO, aan met hun noden. Waar ik kan, strek ik een helpende hand uit.” Volgens de vakbondsleider heeft de overheid beter werk ervan kunnen maken om ambtenaren in aanmerking te doen komen voor compensatie in de belastingsfeer inzake het koopkrachtverlies door opgetreden inflatie. “De overheid en de CLO hebben op dit stuk een goede administratie. Dat kan niet gezegd worden van de loonadministratie bij particuliere bedrijven, daardoor gaat het moeizamer bij het toepassen van de compensatie voor de werknemers.”
Voedselpakketten
Hooghart haalde het verstrekken van voedselpakketten aan door de CLO aan personen die daarvoor in aanmerking komen. Aan het begin van deze vorm van tegemoetkomen aan het volk werd er geen onderscheid gemaakt tussen ambtenaren en werknemers in de particuliere sector. Vanwege misbruik, de pakketten werden verhandeld, is de CLO ertoe overgegaan om alleen leden van vakbonden die zijn aangesloten bij de CLO te helpen. De vakbondsleider benadrukte dat het geen voedselpakketten van de overheid zijn, de CLO draait op voor de kosten. De pakketten worden voor minder dan de helft van de prijs die men moet neertellen bij handelsbedrijven verkocht.
HD

error: Kopiëren mag niet!