Ook dit jaar 25 vuurwerkslachtoffers genoteerd

Binnen de officiële afsteekperiode van vuurwerk van 27 december 2016 tot en met 2 januari 2017 hebben zich bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) 22 slachtoffers aangemeld. In Nickerie zijn 3 personen behandeld bij het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie (LMSZN). Brandweervoorlichter Ulrich Coats geeft desgevraagd Dagblad Suriname te kennen dat het aantal is geëvenaard. De vuurwerkslachtoffers 2015/2016 had ook 25 geregistreerden en in Nickerie was het aantal toen nihil.
Volgens Coats heeft de brandweer zich enorm ingezet om de mensen bewust te maken van het gevaar van vuurwerk, alhoewel er weinig import van vuurwerk was. “Dat geeft aan dat het niet zo een optelsom is van minder vuurwerk minder ongevallen. Er is een heleboel daar omheen, want een container kan voor meerdere slachtoffers zorgen en het blijft een risico. Tijdens deze periode zijn er wel vuurwerksoorten die wij als illegaal op de lijst hebben doen plaatsen, gezorgd voor de helft van de 6 opnames bij de SEH”, aldus Coats.
Met betrekking tot het aantal overgebleven vuurwerk zegt Coats dat er een nacontrole moet plaatsvinden door de afdeling Preventie. In verband hiermee heeft Dagblad Suriname gesproken met een preventie-inspecteur. Deze gaf aan dat er nog geen nacontrole is gepleegd met betrekking tot het overgebleven vuurwerk. “Wij doen controle op de detailhandel die vuurwerk in kleine hoeveelheden aan consumenten verkoopt en niet op de importeurs. In de vergunningsvoorwaarden van de districtscommissaris staat vermeld dat alle overgebleven vuurwerken terug geleverd moeten worden aan de desbetreffende importeurs.”
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!