Rusland: ‘Telesur moet concurrentie aankunnen’

Bij de behandeling van de machtigingswet voor de USD 115 miljoenlening voor Telesur gaf Gregory Rusland in de openbare commissievergadering in DNA aan dat deze lening vanuit twee oogpunten moet worden bekeken. Rusland is fractieleider van de NPS tevens lid van de commissie van rapporteurs. De eerste is de lening via de overheid met speciale voorwaarden ten behoeve van Telesur en vanuit het bedrijf zelf. De parlementariër begon met aan te geven dat Telesur hem dierbaar is en hij alles zal doen om het bedrijf te doen overleven in de concurrerende wereld van vandaag. “Echter zijn wij een traject van liberalisatie ingegaan rond de jaren 2006-2008, waarbij meerdere spelers zijn toegelaten op de markt. Dit is een basisuitgangspunt en dan moeten we nagaan of het correct is om Telesur nu faciliteiten te geven die concurrenten niet hebben. Verder merk je dat bepaalde particulieren meefietsen om de voordelen mee te pikken tegenover anderen die dat niet kunnen. De mogelijkheden zouden voor een ieder gelijk moeten zijn als je een bepaalde richting met het beleid van liberalisering uitgaat”, zei Rusland.
Telesur kan in negatieve positie worden gebracht
Verder heeft het DNA-lid aangegeven dat met deze faciliteiten een situatie kan ontstaan die Telesur in een positie brengt, waarbij de organisatie niet weerbaar wordt gemaakt om de lokale en internationale concurrentie aan te gaan. “Wanneer op gegeven moment de regering helemaal niet meer kan inspringen met financiën, moet het bedrijf overleven en moet men zich dus nu juist klaarmaken om die fase in te gaan.” Rusland gaf aan dat het bedrijf wel investeringen moet aangaan, maar dan zodanig dat ingespeeld wordt op wat dringend noodzakelijk is en dan met de verdiensten steeds die investeringen te doen die nodig zijn. Met de huidige aanpak wordt volgens hem direct een groot som geld geleend en zijn bepaalde onderdelen van de investering nu niet nodig. “Tegen de tijd dat die nodig zijn, zijn ze waarschijnlijk gezien de ontwikkelingen in de sector ook veel goedkoper, waardoor het bedrijf veel minder hoeft te betalen.”
Transparantie IT-project ter automatisering van de overheidsadministratie nodig
Rusland wilde verder weten wat met het grote IT-project ter automatisering van de overheidsadministratie, waarbij grote sommen geld zijn besteed voor de infrastructuur naast het regeringsgebouw rond 2012, is gebeurd. “Telesur moet geen investeringen doen ten behoeve van de overheid. De overheid zou haar behoefte moeten aangeven en volgens bedrijfstechnische principes Telesur moeten benaderen voor uitvoering daarvan”, aldus Rusland.
FR

error: Kopiëren mag niet!