Van Dijk-Silos: ‘Flitspalen waardeloos’

Van Dijk-Silos ‘Flitspalen waardeloos’Afgelopen dinsdag is de ontwerpwet houdende nadere wijziging van het Wetboek van Strafvordering met algemene 41 stemmen aangenomen in het parlement. Met deze wijziging wordt er beleid ingezet voor het vergroten van de verkeersveiligheid middels elektronisch apparatuur. Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos deelde mee dat er een verkeersveiligheidsinstituut komt. Om de hele kwestie van elektronisch apparatuur landelijk ter hand te nemen, zal het ministerie een Public Private Partnership aangaan. “Als alles goed loopt, hebben wij na 8 tot 10 maanden vrij moderne apparatuur op de wegen, die tegelijkertijd gebruikt zal worden voor andere vormen van misdaadpreventie”, zei de bewindsvrouw. De flitspalen maken volgens de minister deel uit van de elektronische apparatuur.
Zo zijn er niet alleen flitspalen die gebruikt zullen worden, maar ook andere vaste en mobiele apparatuur. “Bij mijn aantreden ben ik een situatie komen aantreffen van flitspalen die hier en daar niet werken. En ze werken nog steeds niet”, zei de minister. Volgens haar was er 1 flitspaal met een camera aan de Dr. Sophie Redmondstraat, maar de technologie was zo archaïsch dat deze niet kon werken. Zij hoopt dat dit fenomeen in 2017 wordt weggewerkt, omdat deze dan verbonden zullen worden aan servers en aangesloten op het internet. In 2017 wordt ook overgegaan naar een compleet geautomatiseerd systeem, waarbij kentekens en bestuurders zullen worden geflitst en boete-inningen efficiënter zullen worden. Het gaat om een omvangrijk project, waar de flitspalen deel van uitmaken.
Zes flitspalen waardeloos
De 6 flitspalen van nu zijn volgens de minister gewoon waardeloos, omdat zij nooit geijkt en gekalibreerd zijn. Zo werken de flitspalen aan de Ringweg, Mr. Jagernath Lachmonstraat, Kwattaweg en Tamansarie helemaal niet, terwijl de flitspaal aan de Kennedyweg ooit door een aanrijding is beschadigd. De flitspaal van Dr. Sophie Redmondstraat heeft eens gewerkt, maar nu niet meer. Door de veroudering zullen deze opnieuw gekalibreerd moeten worden. Opmerkelijk is dat dit slechts in het buitenland bij een bepaald bedrijf kan gebeuren. De kosten zouden op het bord van het KPS komen. Opmerkelijk volgens de minister is ook dat het niet helder is of die flitspalen aan de staat toebehoren, terwijl nog software aangekocht moeten worden. “Die dingen zijn totaal niet compleet. Het zijn gewoon lege palen die daar staan”, aldus de minister. De minister benadrukte dat het belangrijk is op te merken dat deze flitspalen het land tot nu toe geen cent hebben gekost.
Flitspalen kosten tussen de 50.000 en Euro 60.000
Flitspalen zijn volgens DNA-lid Krishna Mathoera, lid van de commissie van rapporteurs, goedkoper dan fysiek politieambtenaren in te zetten. Gemiddeld kost een flitspaal tussen de 50.000 en Euro 60.000. Zij is voorstander van het invoeren van mobiele flitspalen. Dat zijn flitspalen die niet op één plek blijven, maar verplaatst kunnen worden. Hierdoor zal niet alleen repressief gehandeld worden, maar ook preventief. “Als de burger vooraf weet dat er ergens een flitspaal is, zal die zijn gedrag slechts in die omgeving aanpassen om niet bekeurd te worden”, aldus Mathoera. Uit politiecijfers concludeert zij dat de meeste aanrijdingen door onachtzaamheid, onoplettendheid of door geen voorrang te verlenen, worden veroorzaakt.
Justitiële keten voorbereiden
Mathoera voerde aan dat het gehele justitiële keten op dit moment niet voorbereid is om geregistreerde overtredingen bij flitspalen aan te pakken. “Dan zullen wij wel die flitspalen en wetgeving hebben, maar het effect zal wegblijven. Dat betekent wederom een dure investering zonder effectiviteit”, aldus Mathoera. Zo worden volgens Mathoera een heleboel boetes door de politie uitgeschreven, terwijl slechts een fractie afgehandeld wordt.
FR

error: Kopiëren mag niet!