Binda ziet verhuurders straks met lege huizen zitten

Zoals eerder door de monetaire autoriteiten kenbaar gemaakt, is de de-dollarisatie van de economie op 27 november 2016 met onmiddellijke ingang in werking gesteld. De Muntwet zal volgens de autoriteiten geëerbiedigd worden, hetgeen betekent dat betalingen in Suriname in principe uitsluitend met de SRD, kunnen plaatsvinden. Het fenomeen van betalingen van huurpenningen van woningen zal in dat verband daadkrachtig door de Staat worden aangepakt. Hoe dit zal geschieden, is nog onbekend, echter ziet Akmos-voorzitter Sham Binda niet veel veranderen in gevallen waar huurders en verhuurders contracten zijn aangegaan.
“Als er contracten zijn gesloten, kun je niet met zo een maatregel de contracten terugdraaien. Je kunt geen contractbreuk veroorzaken”, stelt Binda. De verhuurders hebben volgens Binda gerekend op de inkomsten. Op een gegeven moment ziet Binda de meeste huizen en panden die momenteel verhuurd zijn, leeg staan. Verhuurders zullen niet meer geïnteresseerd zijn in het ter beschikking stellen van hun accommodatie.
Binda geeft aan de de-dollarisatie van de economie niet te zien zitten, vooral hoe hij in het verleden, herhaaldelijk heeft gepleit voor juist complete dollarisatie van de Surinaamse economie. Daar waagt de regering zich niet aan, omdat de complete dollarisatie zou moeten betekenen dat het land de Amerikaanse dollars keihard zal moeten verdienen. In de huidige situatie zijn de verdiensten in vergelijking met de leningen en uitgaven van het land ver buiten balans.
In het verlengde hiervan zou ook kunnen worden gekeken naar leningen in vreemd valuta die door banken zijn verstrekt aan ondernemers/burgers. Ook aflossingen voor voertuigen in vreemde valuta zijn een heet hangijzer in de praktijk. Binda vraagt zich af, wat de status hiervan zal worden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!