Guillermo Samson ziet voedingsbodem voor sterke zwarte markt

Guillermo Samson
Guillermo Samson
“Déjà vu, de geschiedenis herhaalt zich. Wij gaan regelrecht terug naar de jaren ’80, waar je geen deviezen mocht hebben.” Dit stelt econoom tevens jurist Guillermo Samson tegenover Dagblad Suriname. De monetaire autoriteiten hebben onlangs enkele maatregelen aangekondigd om de uit de hand gelopen situatie op de valutamarkt aan te pakken. Staatsbedrijven die deviezeninkomsten hebben, zullen voortaan worden verplicht om deze enkel en alleen aan deviezenbanken te verkopen. Hun deviezenverkeer, dus aan- en verkoop van deviezen, zal voortaan alleen via het bankwezen mogen lopen. Volledige verhandeling van de euro (aankoop en verkoop) is voortaan alleen aan het bankwezen voorbehouden. Het is cambio’s, die als partners op de valutamarkt moeten worden beschouwd, wel toegestaan om deze muntsoort op te kopen, maar hun verkoop van deze munt kan alleen aan deviezenbanken plaatsvinden. Deviezenbanken zullen goede en werkbare arrangementen maken met cambio’s, opdat zij op efficiënte wijze US-dollars kunnen bekomen om hun bedrijfsvoering ongestoord voort te kunnen zetten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft aangedrongen op een marktconforme koers. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) besloot om de koers te laten vaststellen door vrije marktwerking.
Wens Abdoel uitgekomen
Volksvertegenwoordiger Amzad Abdoel gaf onlangs in de media aan dat gebleken is dat niet de vrije werking van de markt de koers bepaalt, maar een paar kapitaalkrachtigen. Dat is volgens hem ongezond voor de economie. Ooit zijn ter ordening van de valutamarkt vergunningen verleend aan cambio’s om legaal te mogen opereren. “Nu de wisselkoers is vrijgegeven, moeten alle transacties via het bankwezen gaan”, stelde Abdoel. Uiteindelijk lijkt de wens van de parlementariër te zijn uitgekomen.
Samson echter gelooft niet in de daadkracht van de regering. De overheid beschikt niet over deviezen, er wordt weinig geproduceerd in het land, en Suriname is nog steeds een importeconomie. “Men zegt dat de cambio’s aan de banken moeten verkopen, maar van wie zal de cambio kopen als er geen cashflow is? Van wie zullen de banken vervolgens de deviezen krijgen? De Centrale Bank heeft niets”, stelt de econoom.
Illegale handel in deviezen zal door onder meer gecoördineerd samenwerken van alle relevante staatsorganen worden aangepakt. Wet- en regelgeving ten aanzien van het deviezenverkeer zal door alle instellingen van de valutamarkt, deviezenbanken en wisselkantoren stipt worden nageleefd en de naleving daarvan zal zonder aarzeling door de autoriteiten worden afgedwongen. Instellingen inclusief cambio’s, die zich buiten de regelgeving begeven, kunnen harde sancties tegemoet zien, waarbij sluiting niet moet worden uitgesloten.
Koers zal naar SRD 10 springen
De overheid kanaliseert (via de banken) de vreemde valuta naar zich toe. De handel zal zich volgens Samson vanwege dit fenomeen nu zwaar verplaatsen naar de zwarte markt. Hij ziet hierdoor de koers ver boven de SRD 10 springen.
“Wie houdt wie voor de gek? Je krijgt geen koers stabiel als je geen deviezen en export hebt. De koersen zijn in de afgelopen periode mondjesmaat omlaag gegaan, vanwege de weinige importen. De importeurs voerden geen druk uit op de valutamarkt”, meent Samson. De econoom stelt verzekerd dat Suriname in 2017 ons monetaire financiering te wachten staat. Er zal geen vreemde valuta binnen komen. Integendeel zal de Surinamer zo veel als mogelijk geld richting het buitenland brengen om het daar veilig te kunnen stellen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!