Bewoners Djakartaweg ondervinden last door kafverbranding

Bewoners Djakartaweg ondervinden last door padie kaft verbrandingKlachten hebben Dagblad Suriname bereikt dat de bewoners van Djakartaweg in het district Nickerie bijkans drie weken enorme last ondervinden van rook en stof als gevolg van de padiekafverbranding in de omgeving van een rijstbedrijf. Dit is het verbranden van alle overblijfselen van padie, nadat het verwerkt is. Alhoewel er op Nanipolder een centrale plek is aangewezen voor de verbranding van padiekaf, verbranden sommige rijstboeren dit toch nog eigendunkelijk op hun eigen perceel. “Al ruim 3 weken is men bezig om zo een 50 pick-up ladingen met padiekaf te verbranden op een leeg perceel te Djakartaweg. Hierdoor hebben we last van de rook. Vooral voor baby’s is het erg schadelijk. Er komt zoveel stof vrij waardoor we niet eens onze gewassen kleren buiten kunnen hangen”, zegt een verontwaardigde buurtbewoner aan Dagblad Suriname.
De buurtbewoners hebben dit probleem reeds onder de aandacht gebracht van de districtscommissaris (dc) van Nickerie, Wedprekash Joeloemsingh, die er werk van gemaakt heeft om deze kwestie aan te pakken. Joeloemsingh deelde Dagblad Suriname mee dat het illegaal verbranden van padiekaf een gevangenisstraf oplevert van 2 maanden. “Dit probleem is op donderdag aan mij kenbaar gemaakt, waarna we de zaak hebben onderzocht. De verantwoordelijke persoon is aangesproken door ons en de politie. Wanneer iemand dit soort kattenkwaad uithaalt, mag men weten dat er een gevangenisstraf staat van 2 maanden. Het is nu menens, we zullen zaken hard aanpakken. Het proces-verbaal wordt verstuurd naar de procureur-generaal (pg), zodat dit soort gevallen ook op de rol gebracht worden bij de rechter. Een aannemer is bezig met bluswerkzaamheden. Voorheen kon men op Zeedijk terecht voor de verbranding van padiekaf, welke momenteel afgesloten is, omdat het ook daar in brand werd gestoken, wat voor enorm veel problemen zorgde. Daarom is er een nieuwe plek aangewezen op Nanipolder”, aldus de dc. Volgens Joeloemsingh is het blussen van padiekaf niet gemakkelijk, omdat het geen water vasthoudt. Daarnaast is de rook hiervan erg zwaar.
Padiekaf kan voor diverse doeleinden aangewend worden. Zo kan het gebruikt worden voor het opvullen van percelen en zelfs voor het opwekken van elektriciteit. “De as van padiekaf is erg vruchtbaar wanneer het vermengd wordt met zwaarte aarde. Hierdoor ontstaan er minder ziektekiemen. Cobo Holding NV heeft patent op de as van padiekaf. Dus als men commerciële doeleinden heeft met de as van padiekaf kan men zich wenden tot Cobo Holding NV”, aldus Joeloemsingh.

error: Kopiëren mag niet!