Orde van advocaten nooit gekend bij verhuizing rechtszittingen

Harish Monorath, Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, geeft desgevraagd aan Dagblad Suriname te kennen dat de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, de advocaten niet heeft gekend bij het besluitvormingsproces. Volgens Monorath hebben de advocaten bij de toenmalige minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, geklaagd over het gebouw aan de Frederik Derbystraat. “Toen de staking onlangs werd uitgeroepen door het personeel van Strafzaken, zijn wij ook niet gekend over de eventuele sluiting van de zittingen. Er is bovendien niet met ons afgestemd over de nieuwe ruimten. De minister communiceert slechts vanuit de media met ons”, zegt Monorath.
“Officieel weten wij tot nu toe niet op welke locatie de zittingen gehouden zullen worden. Vanuit de media hebben wij wel vernomen dat er twee locaties zijn, maar formeel zijn we nog niet op de hoogte waar en wanneer de strafzittingen hervat zullen worden. Wij kunnen onze cliënten niet informeren over de ontstane situatie. In dit geval komen de arrestanten, de belangrijkste schakel, langer in onzekerheid te verkeren. De detentie van deze arrestanten wordt met de dag langer. Niet de rechter en ook niet de griffiers worden hiervan de dupe”, benadrukt Monorath. “We zitten in een situatie waarin wij niet met de minister moeten communiceren hierover, omdat wij het beheer over de gebouwen niet hebben. Het valt onder ministerie van Justitie en Politie en Openbare Werken.”
Kosteloze rechtsbijstand ook op de helling
Monorath zegt dat de minister in feite de strafpleiters moet informeren over de gewijzigde omstandigheid en niet dat zij zelf naar informatie moeten vragen. “Aangezien zij dat niet doet, zullen wij haar aanschrijven om te kunnen weten wat er nu precies gaat gebeuren. Wij werken met alles mee. Indien er geen wijziging komt in de achterstallige betaling van advocaten, zullen wij ook maatregelen treffen. Als de kosteloze rechtsbijstand niet onmiddellijk wordt aangepakt, zullen wij collectief het verlenen van juridische bijstand aan kosteloze bijstandszaken stopzetten”, zegt Monorath.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!