9 dc’s beëdigd en geïnstalleerd

1FRONT DCGisteren werden op het commissariaat te Wanica 9 districtscommissarissen (dc’s) beëdigd en geïnstalleerd door de president van de Republiek Suriname. Het gaat in deze om de nieuwbakken dc’s Ludwig Mettendaf, Sarwankoemar Ramai, August Badoo, Audrey Hankers, Jo-ann Arupa, Kenya Pansa, Trees Cirino, Ajaikoemar Kali en Freddy Daniel. Burgermoeder van het district Wanica en deken van de districtscommissarissen Roline Samsoedien sprak de nieuwbakken dc’s toe. Zij gaf aan dat dit een uniek moment is voor de vorming van Suriname, maar ook voor de dc’s die thans voor een grote uitdaging staan. Voor een efficiënte bestuursvorming, mede gelet op de staatsgedachte, is het van groot belang dat er in elk district een dc wordt aangesteld. Voor de efficiëntie is derhalve gesteld dat het district Sipaliwini opgedeeld is in drie bestuursressorten, die volledig zullen worden bemenst. Dit geldt ook voor het district Wanica, die vanwege de geografische uitgestrektheid en mede door de geografische groei alsook de economische activiteiten, in tweeën opgesplitst wordt. “De aankomende dc’s zullen ervoor moeten zorgdragen dat zij samen met de lagere organen in de respectievelijke gebieden de ontwikkeling van hun gebied tot grotere hoogte brengen. De functie van een dc is veelomvattend. Hij vervult niet alleen een administratieve en bestuurlijke rol, maar zal ook als een ontwikkelingswerker in zijn district moet kunnen opereren”, aldus Deken Samsoedien.
De minister van Regionale Ontwikkelingen (RO), Edgar Dikan, stelde dat de input van een dc van doorslaggevend belang is op het decentralisatieplan. Het proces tot decentralisatie van bestuur is ongeveer 15 jaar terug ingezet. Zonder de betrokkenheid en inspraak van de burgerij is er geen sprake van decentralisatie. Het biedt tevens de mogelijkheid om inkomstenbronnen aan te boren, teneinde ontwikkelingsinitiatieven te initiëren en te financieren. Dit is van eminent belang voor de ontwikkeling van het district. Hierdoor wordt er mede invulling gegeven aan de decentralisatiegedachte, waarbij districten financieel onafhankelijk worden van de overheid. Middelen die vrijkomen, kunnen aangewend worden ter verlichting van de situatie van sociaal zwakkeren in de gemeenschap. “Als nieuwe geïnstalleerde dc staat een immense taak op je schouders. U zult richting moeten geven aan het ontwikkelingsproces binnen uw district of bestuursressort. U bent een voorzitter van de districtsraad, hoofd van alle overheidsinstellingen en hoofd van het districtsmanagementteam, alsook leidinggevende aan alle overheidsdiensten. Al deze taken eisen dat u over doorzettingsvermogen, inventiviteit, opoffering en moed moet beschikken om u van deze taken te kwijten”, aldus Dikan.
No nonsens, maar wees een mens in het uitvoeren van taak
Na het beëdigen en instaleren van de dc’s sprak ook de president de dc’s toe. De president had een speciale boodschap voor hen. “Werken met mensen na wan wer ede sani”, gaf de president aan. Volgens Bouterse moet men niet verwachten na iemand geholpen te hebben, dat men dank daarvoor zal ontvangen. Daarom stelde de president vast dat als dc men vooral streng moet zijn en een no nonsens houding moet hebben. “Wees ook geliefd, maar alleen omdat u rechtvaardig bent. Leer ook luisteren naar de meer ervaren ambtenaren op uw commissariaat en betrek een ieder. Wees uiteindelijk een mens in het uitvoeren van uw taak”, aldus de president.

error: Kopiëren mag niet!