Belfort: ‘Jonge politiemannen als slaven gezien door korpsleiding’

Edward Belfort
Edward Belfort
Assembleelid Edward Belfort (Abop) is niet te spreken over de wijze waarop de leiding van het Korps Politie Suriname (KPS) ‘steeds probeert om de jonge politieagenten te onderdrukken’. De politicus benadrukt dat hij reeds vóór de installatie van Agnes Daniel als korpschef had aangegeven dat haar aanstelling op deze post voor veel problemen zou zorgen. Nu blijkt dat de Surinaamse Politiebond (SPB) ook inziet dat de politie helemaal niet te redden is met Daniel. “Het zijn zaken die binnen de organisatie leven. Men ziet de jonge politiemannen als slaven. De leiding vindt dat de manschappen niet moeten kletsen en alle opdrachten moeten uitvoeren. Als je je mond openmaakt, word je voor zeer eenvoudige zaken zwaar bestraft”, zegt Belfort aan Dagblad Suriname. De ex-minister van Justitie en Politie reageert naar aanleiding van het dispuut, waarin de SPB en de korpsleiding momenteel verwikkeld zitten met betrekking tot hun dienstrooster. “Ik kom uit de organisatie en ik weet hoe de leiding naar de manschappen kijkt. Toen ik deel uitmaakte van het korps had de toenmalige korpschef ook geweigerd om mij te bevorderen op basis van mijn academische studie. Toen heb ik de dienst maar gelaten”, aldus Belfort.
‘Ik werd in de wielen gereden’
“Ik werd in de wielen gereden door deze korpschef en haar voorganger Humphrey Tjin Liep Sjie. Slechts omdat ik één van de mensen was die boven hun in de leiding kwam te zitten. Ik was minister en zij weigerden mijn opdrachten uit te voeren. Vele zaken die ik wilde invoeren ten voordele van de jonge politieman, werden tegengehouden”, zegt de politicus. Volgens Belfort heeft hij in zijn zittingsperiode ook getracht een goed dienstrooster in te voeren, omdat hij reeds uit de praktijk wist dat het om een zenuwslopend dienstregeling ging. Echter werd dit ook gesaboteerd. “Geestelijk gaan de politiemensen nu al kapot. Vandaar dat ik hoop dat het dienstrooster snel in orde wordt gemaakt.” Volgens de Adop’er heeft hij deze zaken nooit eerder kenbaar gemaakt.
‘Ik moest vaker interveniëren’
In zijn periode als minister kreeg hij ook vaak klachten van politieambtenaren. In de meeste gevallen draaide hij de maatregelen terug. Zelfs bij de inspecteursopleiding moest hij vaker interveniëren. “Slechts omdat de toenmalige korpschef vond dat de mensen niet mochten meedoen, omdat zij eerder niet vermeld hadden dat zij een academische studie achter de rug hadden. Deze manschappen mochten nimmer van hun schoolpapieren gebruik maken om sneller op een hogere rang te komen.”
‘KPS-leiding was ook rancuneus bij bondsverkiezingen’
Belfort zegt dat de afgelopen verkiezingen van de SPB een duidelijk voorbeeld is waar de korpsleiding getracht heeft haar macht te vertonen door te weigeren om de hamer over te dragen aan het nieuw bestuur. Op den duur werd echter de druk vanuit vele hoeken te veel, waardoor de overdracht toch is geschied. De parlementariër zegt dat de leiding rekening moet houden met het feit dat het hele managementteam over enkele jaren met pensioen zal gaan. Ook de korpschef zal volgens hem op den duur moeten overdragen. “Het zijn volwassen mannen en vrouwen die men wil gebruiken als slaven en knechten. Dat is niet goed in zo een organisatie”, aldus Belfort.
FR

error: Kopiëren mag niet!