Peneux ‘werkt hard’ aan oplossing minpunten onderwijs

Onderwijsminister Robert Peneux
Onderwijsminister Robert Peneux
“Bij de uitvoering van het onderwijsbeleid voor het schooljaar 2016-2017 zal de focus liggen op een leerling- en studentvriendelijke onderwijsbenadering.” Dit zei onderwijsminister Robert Peneux in zijn openingsrede voor het nieuw schooljaar. Volgens de bewindsman zijn in dit kader kindvriendelijke standaarden ontwikkeld, die het afgelopen schooljaar op tien scholen verspreid over het hele land uitgeprobeerd zijn. Evenals de voorgaande jaren blijkt het plaatsen van leerlingen op de verschillende niveaus niet eenvoudig te zijn. Dit, vanwege het niet kunnen realiseren van de geplande bouwprogramma’s. Derhalve wordt volgens de bewindsman een beroep op de onderwijsgevenden gedaan om medewerking te verlenen bij het plaatsen van leerlingen. “Vanwege het niet afronden van de bouwprogramma’s zijn wij genoodzaakt waar nodig alternatieve mogelijkheden te bekijken. De daarvoor in aanmerking komende afdelingen hebben er zorg voor gedragen dat de landelijke voorziening in leerkrachten zowel kwantitatief als kwalitatief is geschied. Met betrekking tot het onderwijs in het binnenland wordt vermeld dat 40 nieuwe bevoegde leerkrachten in dienst zijn genomen”, zei de minister. Het ministerie heeft volgens Peneux alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen om een goede start van het nieuwe schooljaar te bewerkstelligen. In dit kader wordt gedacht aan alle randvoorwaarden die het onderwijsleerproces positief zullen moeten beïnvloeden. “De eerlijkheid gebiedt mij aan te geven dat dit niet altijd even gemakkelijk is gegaan gelet op de financieel-economisch minder goede tijden die wij thans doormaken. De problemen die hiermee gepaard gaan, worden door Minowc als uitdagingen gezien die wij met inventiviteit, creativiteit en bovenal een nationale opstelling zullen moeten aanpakken en oplossen”, aldus Peneux.
Scholen landelijk voorzien van meubilair en leermiddelen
Om een goede start van het schooljaar te garanderen, heeft het ministerie ervoor gezorgd dat landelijk de scholen tijdig worden voorzien van meubilair en leermiddelen, voor zover die hun behoefte hebben aangegeven. Reeds is landelijk een aanvang gemaakt met de distributie van de nieuwe leermiddelen. In de komende twee weken zal deze distributie van leermiddelen landelijk zijn afgerond. Ook in het binnenland zijn de nodige maatregelen getroffen om een goede start van het schooljaar te garanderen. Het Minowc zal ook binnen het speciaal onderwijs nagaan hoe het onderwijsproces efficiënter en effectiever gemaakt kan worden en waarbij verder wordt gewerkt aan de kwaliteit van dit type onderwijs. In dit kader zullen specifieke trainingen en opleidingen worden opgezet voor leerkrachten binnen het speciaal onderwijs.
Herwaardering leerkrachten in coöperatief verband oplossen
Het ministerie erkent de bijzondere en onmiskenbare bijdrage die de leerkrachten leveren aan het onderwijsleerproces. Het is derhalve van zeer groot belang om de leerkrachten een goede waardering te geven. In dit kader zijn er enkele voorbereidingen getroffen in nauw overleg met de onderwijsvakbonden. De regering heeft in de afgelopen periode op diverse momenten hierover onderhandelingen gevoerd met de onderwijsvakbonden. Het ligt in de bedoeling om de gerezen geschillen over de rechtspositie van de leerkrachten in coöperatief verband op te lossen.
Onderwijs kost moeite
“Onderwijs kost moeite, tijd, geduld en geld! Wij doen alles eraan om kwalitatief goed onderwijs te garanderen. Jullie bijdrage om het schooljaar tot een succes te maken, is hard je best te doen op school. Een schooljaar is zo om en daarom moet jij vanaf het begin er alles aan doen om niet tegen achterstanden aan te kijken. Spaar geen leerstof op en maak altijd je huiswerk. Ik wens jullie een vruchtbaar schooljaar toe”, aldus de boodschap van de minister aan schoolgaanden.
FR

error: Kopiëren mag niet!