Loonsverhoging, belastingen, Merian-goudmijn en ‘zachte’ leningen in 2017

President Desi Bouterse overhandigt symbolisch de begrotingen van het dienstjaar 2017 aan de DNA via de substituut-griffier (foto: Kevin Ngadimin)
President Desi Bouterse overhandigt symbolisch de begrotingen van het dienstjaar 2017 aan de DNA via de substituut-griffier (foto: Kevin Ngadimin)
Ondanks de zware financieel-economische situatie in het land kijkt president Desi Bouterse positief naar de ontwikkelingen die het dienstjaar 2017 het land te bieden hebben. Tijdens zijn jaarrede afgelopen vrijdag heeft het staatshoofd aangekondigd dat het volk in het komend jaar mag uitkijken naar een algemene salarisverhoging voor alle ambtenaren, gepensioneerde landsdienaren en met hen gelijkgestelden, de opstart van het Merian-goudmijn in november 2017, een scala van belasting verhogende maatregelen en implementatie van zachte miljardenleningen om de economie weer op peil te brengen. Er zal ook gewerkt worden aan het versterken van de subjectsubsidies aan de kansarmen, terwijl algemene subsidies stapsgewijs afgebouwd zullen worden. “Het dienstjaar 2017 is van cruciaal belang in het brengen van een ommekeer in onze inkrimpende economie, naar het trefzeker inzetten van de trend naar stabilisatie, herstel, economische transformatie en economische groei. Onze staatsuitgaven zijn in het afgelopen jaar flink teruggebracht, daar efficiëntie bij de regering geboden is om gestelde doelen van economische groei te bereiken. Met de aan ons toegezegde zachte leningen door gerenommeerde internationale banken voor implementatie van ons Stabilisatie- en Herstelplan, blijven de vooruitzichten op sociaaleconomische groei en maatschappelijke stabiliteit hoopvol. De nodige voorbereidingen voor het komen tot aanwending van deze veelheid van de aan ons ter beschikking gestelde leningen zijn in volle gang, doch nemen, zoals gebruikelijk, de nodige tijd in beslag”, stelde de president. De verwachting volgens hem is dat de overheidsinkomsten in 2017 gunstiger zullen zijn dan in 2016 het geval was.
Economie nog steeds in moeilijk vaarwater
Het staatshoofd onderkende dat de economie op dit moment nog steeds in moeilijk vaarwater verkeert. “De mijnbouwinkomsten van de Staat namen verder af in 2015. Er werd een fiscaal beleid van inkrimping uitgezet; dat beleid begon in de tweede helft van dat jaar zijn vruchten af te werpen. Er werd een strakke uitgave-discipline toegepast zowel bij kredietopening als bij kredietautorisatie, waarbij het betalen van de vaste lasten en sociale uitgaven voorop stond en er daarnaast slechts voor spoedeisende en hoognodige uitgaven van de ministeries, 2 gelden werden vrijgegeven. Hierdoor is het realisatie tekort terug gebracht van 12,5% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) gedurende januari tot juli van 2015, naar 3,5% in de periode augustus-december van dat jaar. Tegelijkertijd is toen aangevangen met het inlopen van oude betaalachterstanden, omdat dienstverleners en diverse aannemers dreigden in financiële problemen te geraken met hun financiers. Deze betalingen hebben bijgedragen tot het vlot trekken van het economisch verkeer”, aldus de president. Bouterse benadrukte dat zijn regering niet van plan is op te geven en vroeg de samenleving nog even geduld te betrachten.
Inkomstenverhogende maatregelen
Volgens het staatshoofd kan de regering niet oneindig besnoeien.
Zo wordt er een wegen- en voertuigenbelasting ingevoerd alsook de belasting op kerosine. Er komt ook een verhoging op de toeslagen op in- en uitklaringen en concessierechten en vergunningenstelsel. Afschaffing van de aftrekpost AOV-premie, samenvoeging van de accijnswetten; uitbreiding van de fiscale jurisdictie naar de Exclusieve Economische Zone en invoering van de Invorderingswet. Verder wordt er een mini-fee ingevoerd op vermakelijkheden als bioscoopbezoek, vliegtickets en andere entertainment. De maatregelen strekken zich ook uit naar de deviezenversterking, te weten: Inwisselplicht; op de luchthavens en grensposten zullen niet-ingezetenen verplicht gesteld worden om vastgestelde bedragen aan vreemde valuta in te wisselen.
‘Indien deviezen te duur worden, zal vraag afnemen’
In het verlengde hiervan heeft de overheid volgens de president in 2016 beslist om de wisselkoers vrij te laten, met als doel dat marktkrachten het nieuwe evenwicht tussen vraag en aanbod tot stand brengen en er verschuiving naar import-substitutie kan optreden. “De overheid blijft zorgdragen dat deviezen ter beschikking komen voor essentiële importen en betalingen, zoals voor olierekeningen, basisgoederen en medicamenten, schuldaflossing en rente. Echter, voor alle importen die buiten het essentiële vallen, zal de handelaar de deviezen op de markt kopen. Indien de deviezen te duur worden zal de vraag ernaar afnemen en zo ook de drang om te importeren. De markt zal dan ervaren dat ze moet verschuiven naar lokale producten. Dit is het doel van het overheidsbeleid”
USD 122 voldaan aan buitenlandse schuld
Gedurende de afgelopen acht maanden is het volgens de president mogelijk geweest te voldoen aan de buitenlandse schuld van de Staat. Suriname heeft volgens hem in totaal USD 122 miljoen aangewend om aan haar vreemde valutaverplichtingen te voldoen. “Om geen stagnatie in noodzakelijke voorzieningen, zoals medicamenten, brandstofimporten, kookgas en basisbehoeften, te krijgen, heeft de bank USD 112 miljoen aangewend in het internationaal betalingsverkeer. De grootste bronnen aan de instroomzijde van onze internationale reserves waren staatsleningen van USD 176 miljoen van de Inter-American Development Bank, Wereldbank en de Caribbean Development Bank. Een volgende bron aan de instroomzijde zijn de mijnbouwinkomsten ad USD 30 miljoen. Belastinginkomsten en niet-belastinginkomsten van de Staat, alsook aankoop van goud en deviezen op de binnenlandse markt, waren in de periode januari tot en met augustus 2016 samen USD 39,5 miljoen”
Importdekking eind augustus hersteld naar 3.5 maanden
De importdekking van onze internationale reserve is, ondanks de sterk gedaalde importen van goederen en diensten, hersteld van 2,4 maanden per eind december 2015 tot 3,5 maanden per eind augustus dit jaar. De bank en de regering werken volgens de president gestaag aan stabilisering van de economie, zodat het land met het treffen van gerichte maatregelen, wederom op het pad van herstel en groei kan begeven.
Salarisverhoging
De regering heeft volgens de president besloten aan alle actieve en gepensioneerde ambtenaren, landsdienaren en daaraan gelijkgestelden een algemene loonsverhoging te geven, die uiterlijk eind april 2017 zal plaats vinden. De regering wil hiermee bewerkstelligen dat het leven onder de gegeven omstandigheden dragelijker wordt voor de samenleving en dat deze loonsverhoging als een behulpzame 8 overbrugging kan dienen in de loop naar beter. 1500 landbouwers worden ook getraind en 6 nieuwe zaadsoorten voor rijst worden geïntroduceerd. Suriname zal samenwerking met Indonesië op gebied van landbouw en veeteelt.
Strak regiem door samenwerking IMF
“Met het besluit van de regering om gebruik te maken van de financieel-monetaire mogelijkheden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om onze zwak geworden economie te saneren en te versterken, heeft zij ook gekozen voor het strakke regiem van economische maatregelen van het IMF”, aldus de president.
FR

error: Kopiëren mag niet!