Doekhie vreest geen gezichtsverlies voor Suriname in kwestie IMF

“Zowel ik als de president had gezegd dat wij niet zo happy zijn met het Internationaal Monetair Fonds(IMF). IMF heeft niet overal soelaas geboden, maar wij hadden geen andere uitweg meer. Toen zijn wij in zee gegaan, om te kijken wat wij konden doen, echter niet in een hoerastemming.” Zo reageert volksvertegenwoordiger Rashid Doekhie op de laatste uitspraken van president Bouterse over de ‘koude houding’ van het IMF. Daar de president volgens Doekhie de zaak geëvalueerd heeft en ziet dat IMF verder wil gaan met een drukstelling op de regering met betrekking tot de maatregelen, is het hek misschien van de dam.
“Wanneer er nu andere mogelijkheden zijn, ga je die benutten. Het is net als wanneer je bij de internist bent. Jou voet moet worden geamputeerd en plotseling hoor je dat er een andere medicijn op de markt is. Je gaat die proberen. Zo ziet de president het. Hij probeert het beste uit de kan te halen. A no tak we long links-rechts”, stelt Doekhie. “De afspraken die de regering met het IMF heeft gemaakt, waren echter van tevoren al bekend. De voorwaarden die IMF stelde, waren ook duidelijk. Anders was de eerste tranche van US 81 miljoen het land niet binnengekomen voor de betalingsbalans. Ze waren wel bekend, maar niet dusdanig dat het land lamgelegd wordt. Je ziet de reacties van de mensen bij EBS. Je hebt te maken met mensen. De wetten zijn gemaakt voor mensen en niet omgekeerd”, verwijst Doekhie.
Als iedereen zou willen inleveren, was dat volgens Doekie een ander verhaal. Naarmate de Surinamers het steeds meer in hun portemonnee voelen, blijkt dat meer mensen koersen richting het verlangen naar een loonsverhoging. Iets dat door de regering in overweging genomen moet worden. Verder is het ook gebruik dat wanneer er met internationale instituten afspraken worden gemaakt, het land zich aan de afspraken dient te houden. Dit, ongeacht de omstandigheden. Anders zijn er consequenties aan verbonden. Gezichtsverlies is een van de eerste resultaten. Aan de andere kant leidt dit gezichtsverlies ook tot het verlies van vertrouwen bij andere financiële instanties, zo ook de Islamic Development Bank waar de regering momenteel op munt. “De internationale wereld is al bekend met IMF. IMF is al niet zo populair in de wereld. Het is misschien weer een lesson learned van hoe het moet of hoe het niet moet”, aldus Doekhie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!