Burgercollectief voor bewustwording samenleving

Burgercollectief voor bewustwording samenleving“If you can’t stand the heat, get out of the kitchen”

“De regering kan de pressie niet aan. If you can’t stand the heat, get out of the kitchen. Er is meer dan genoeg ruimte gegeven aan de regering om haar kunnen te bewijzen. Het blijkt dat hoe langer wij met deze mensen doorgaan, hoe meer wij in de problemen komen.” Dit stelde Bryan Boerleider gisteren tijdens een persconferentie in het kader van de proclamatie van het Burgercollectief.
Proclamatie
Het Burgercollectief heeft zich op 22 september officieel geproclameerd. Hiermee heeft een aantal maatschappelijke groepen als de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname, de protestgroep We zijn Moe, Seti Sranan, Stichting 8 December en andere individuele prominenten zich verenigd om een vuist te vormen tegen de politiek-economische situatie in het land. “Wij moeten met vereende krachten vechten tegen de situatie. Het land waar wij onze plannen hebben gemaakt, gaat ten onder”, zei Bryan Boerleider. Gesteld wordt dat de organisatie geen partijpolitiek voert, maar zich wel bezighoudt met politiek. Concreet ligt het in de bedoeling dat er middels te ontplooien activiteiten een gebaar wordt gemaakt richting de samenleving, dat de huidige situatie niet verder kan worden getolereerd. Uiteindelijk wenst men de samenleving zodanig bewust te maken, dat dit ertoe leidt dat de regering naar huis gaat. Over een alternatief praat men nog niet, omdat het alternatief presenteren of eisen, een prerogatief van de samenleving wordt geacht.
Waarom Burgercollectief?
“Wij als Surinamers van alle kleuren, groepen en lagen hebben gezien dat als wij als volk niet opstaan in deze moeilijke periode, het alleen maar moeilijker zal worden. Dit is geen aanval op iemand. Als de situatie wordt veroorzaakt door bepaalde mensen, dan gaan wij het moeten munten op die mensen. Voor ons gaat het erom dat wij moeten krijgen hoe wij kunnen voorkomen dat de koers nog meer stijgt, producten nog meer onbetaalbaar worden, dat wij zitten met een chaos zoals dat in Venezuela zich voordoet en vooral dat onze jongeren geen toekomst hebben”, stelt Boerleider.
Schuldverschuiving
De groep is van oordeel dat de situatie niet erger wordt dan het nu al is. Tijdens de proclamatie werd ook benadrukt dat er een indruk wordt verkregen dat de regering de volledige schuld van het creëren van deze situatie niet op zich neemt. “Een ieder kent de film Titanic. De kapitein is niet uit dat schip gesprongen. Hij had de schuld ook niet op iemand anders geschoven. Ik hoor weleens mensen zeggen dat vorige politici het ook te bont hebben gemaakt. Dat mag gezegd worden, maar is dat een reden om alles te pikken van een ieder die wil stelen in dit land?”, stelt Boerleider.
Geen geloof meer
Sham Binda van de Akmos stelt dat er geen geloof meer is in de huidige regering. Vandaar er getracht wordt om een podium te creëren voor mensen die zich kunnen uitlaten. Burgercollectief staat open voor alle Surinamers. “Wij zullen alles bekritiseren. Als het nodig is dat wij moeten protesteren, dan zullen wij protestacties niet uit de weg gaan.” De groep organiseert op 30 september haar eerste activiteit in het district Commewijne. Er zal met de mensen van Commewijne en alle andere geïnteresseerden een hearing gehouden worden.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!