Consumentenkring brengt bezoek aan SZF

Consumentenkring brengt bezoek aan SZFDe Consumentenkring Suriname heeft vergaderd met de directie van het Staatsziekenfonds (SZF) waarbij zij enkele zaken heeft besproken die aangepakt moeten worden. Voorzitter Albert Alleyne vindt dat vanaf het aantreden van de huidige directie, men tracht de consument zo goed mogelijk tegemoet te komen. Dat vindt hij een heel goede ontwikkeling vandaar dat de voorzitter erop vertrouwt dat de aangedragen punten serieus door de leiding bekeken en aanpakt zullen worden. De pijnpunten die zijn aangedragen gaan veelal over de medicamenten die gepresenteerd worden en de prijs die de consument daarvoor moet betalen. Het probleem is dat de consument bij het betalen voor een geneesmiddel vaak meer aangerekend wordt. Als reden geven de apotheken aan dat het bedrag dat de SZF uitkeert voor zo’n medicijn soms te laag is. De consument wordt, indien hij de medicijn nog wil, gezegd daarvoor meer neer te tellen.
Alleyne gaf als advies dat behalve voor het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) ook SZF geneesmiddelen importeert. De Consumentenkring heeft eveneens een onderzoek gedaan naar de prijzen van geneesmiddelen in Nederland. Het onderzoek wijst uit dat geneesmiddelen in Nederland veel goedkoper zijn dan in Suriname. De consument in Suriname wordt dus te veel aangerekend. Dit heeft als effect ook dat het SZF teveel uitkeert. Alleyne stelt dat men ook moet kijken naar de kant van de ziektekostenverzekeraar. “We moeten er voor waken de ziektekostenverzekeraar uit te putten.” De consumentenvoorzitter doet een oproep naar consumenten om eerlijk te zijn en niet onnodig medicijnen te nemen die zij niet zullen gebruiken. “Het is bekend dat men soms gewoon een dagje vrij wil of slechts hoofdpijn heeft waarna de arts een recept uitschrijft voor bepaalde medicijnen. Men moet dat absoluut niet doen. Er worden onnodig kosten gemaakt”, zegt Alleyne.
Eén van de voorstellen gedaan naar het SZF is dat er een loket wordt geopend waar de consument ongebruikte medicijnen komt deponeren. Dit, om het milieu te beschermen, omdat men allerlei medicijnen gewoon weggooit wat schadelijk kan zijn voor het milieu. De voorzitter zegt verder geloof te hebben dat de geopperde voorstellen serieus bekeken zullen worden.

error: Kopiëren mag niet!