Mandir Blauwgrond organiseert informatiesessie over Pitripaksh

Eerwaarde acharya pandit Varun Prekash Sharma Mahtabsing
Eerwaarde acharya pandit Varun Prekash Sharma Mahtabsing
In de maand Bhadrapad Krishnapaksh hebben Hindoes te maken met Pitripaksh. Pitripaksh is een periode waarin de Hindoes stilstaan bij wat de voorouders voor hen hebben betekend. De levenslessen en ervaringen van hun worden hierbij herdacht. ‘Wij zijn niets anders dan uit hun voortgekomen individuen met een eigen karakter met talrijke wensen. Onze wensen mogen niet de verering van dezen overstijgen.’ Paksh is de periode van de maanstand wanneer de maan vanaf volle maan naar nieuwe maan overgaat en andersom. De overgang van nieuwe naar volle maan duurt 15 dagen. Dat wil zeggen dat de maan 30 dagen erover doet om van volle maan tot de volgende volle maan over te gaan. De eerste 15 dagen (van nieuwe maan naar volle maan is dan Suklapaksh (lichte helft van de maan) en de volgende 15 dagen is de Krishnapaksh (de donkere helft van de maan).
Gedurende deze Krishnapaksh, periode van 15 dagen, is het tijd om stil te staan voor en ten behoeve van de voorouders. Deze periode is dan bij uitstek geschikt om de dierbaren te gedenken. De periode van Pitripaksh duurt van 16 september 2016 tot en met 30 september 2016. ‘Wat mogen wij wel en wat mogen wij niet gedurende deze periode? Hoe moeten wij onze maaltijden bereiden? Moeten wij vegetarisch zijn? Hoe brengen wij offers van maaltijden ten behoeve van onze voorouders? Wie mag het doen? Wat moeten wij allemaal in acht nemen?’ Al deze en talrijke andere vragen zullen tijdens de sessie, die voor een ieder wordt georganiseerd door SSDP Mandir (Shri Sanatan Dharm Paramaribo-Noord), komen ruimschoots aan bod. U krijgt ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen. Deze sessie wordt geleid door eerwaarde acharya pandit Varun Prekash Sharma Mahtabsing.
Het bestuur van SSDP Mandir nodigt een ieder uit ter bijwoning van deze informatieve bijeenkomst op woensdag 21 september 2016 van 20:00 uur tot 21:30 uur bij SSDP, Commissaris Roblesweg te Paramaribo-Noord.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: