Situatie rond taxiwezen ziet er niet rooskleurig uit

Taxiwezen ziet er niet rooskleurig uitVolgens de voorzitter van de Vereniging van Taxihouders, Glenn Ramadhin, ziet de situatie rond het taxiwezen in Suriname er momenteel niet rooskleurig uit. Enkele taxibedrijven zijn namelijk al opgedoekt, omdat de opbrengsten niet meer winstgevend zijn. Vooral kleine bedrijven hebben het moeilijk. “Enkele taxichauffeurs hebben besloten iets anders te doen om op een andere manier geld te kunnen genereren. Bepaalde bedrijven hebben ook aangegeven op te willen gaan in andere bedrijven. Enkelen zijn inderdaad al opgenomen binnen de taxibedrijven die het beter doen”, zegt Ramadhin.
De voorzitter heeft momenteel geen beeld hoeveel taxibedrijven er opereren in Suriname en hoeveel leden er zijn. Anderen weer hebben hun bedrijf aan een ander overgedragen. “Het wordt nu moeilijk een duidelijke indicatie te hebben van het aantal taxibedrijven dat nog open zijn. We zitten ook straks met het probleem dat er geen taxivereniging meer bestaat, omdat er gewoon geen leden meer zitten in de vereniging.”
Bepaalden bedrijven hebben volgens de voorzitter het slim gedaan. “Ze hebben de afstand verkort waarbinnen zij rijden.” Er wordt nog steeds een bedrag van SRD 7 tot SRD 7.50 gehanteerd, maar binnen een korter route. Daarna wordt er per km een bedrag van SRD 2 bijberekend. “Op deze manier hebben taxibedrijven getracht toch rekening te houden met hun klanten, omdat je niet continu prijsverhogingen kan doorvoeren. Er is geen gestelde grens waarbinnen je de prijs kan plaatsen, omdat de koers elke dag hoger is. We zullen uiteindelijk zelf een grens moeten stellen, net als in de jaren ’80.” Aangezien de prijzen niet zo zeer zijn gestegen, is het klantenbestand om en bij hetzelfde gebleven. Volgens Ramadhin kan de oorzaak ook liggen aan de toestroom van toeristen momenteel in het land. “Pas nadat de toeristen weg zijn, krijgen we een beter beeld ten aanzien van het klantenbestand”, aldus Ramadhin.
Ook de bustarieven zullen vermoedelijk weer aangepast moeten worden. De huidige koersontwikkeling heeft ertoe geleid dat de verhoging van 20% van de bustarieven niet voldoende blijkt te zijn. Men wenst in dit kader spoedig een bijeenkomst te beleggen om wederom een tariefsverhoging te bespreken. Dit werd aangegeven door het Actiecomité van de Particuliere Lijnbushouders.

error: Kopiëren mag niet!