Aandacht voor suikerziekte op Wellness Day

Aandacht voor Suikerziekte op aanstaande Wellness DayHet ministerie van Volksgezondheid, Regionale Ontwikkeling, Sport- en Jeugdzaken en de Pan American Health Organization (Paho) organiseren op zondag 11 september de jaarlijkse Wellness Day. Dit keer worden alle activiteiten rond deze dag gehouden op en rond het Ford Zeelandia Complex. Een van de grootste doodsoorzaken in de categorie ‘niet overdraagbare ziektes’, zoals hart- en vaatziekten, is de suikerziekte. Van het jaar wordt er aan dit nijpend probleem extra aandacht besteed. Er zullen op die bewuste dag bewegingsactiviteiten worden ontplooid. Ook worden er presentaties en workshops gehouden, die allemaal te maken hebben met gezondheid en welzijn.
Wellness Day is tot stand gekomen op instigatie van het Caribisch gebied. Men vond de last van ‘niet overdraagbare ziektes’ heel groot en zag de noodzaak in om er iets aan te doen. Het Caribisch gebied heeft in 2007 gepleit voor een dag van bewustwording. De Verenigde Naties nam dat over en maakte er een Wellness Week van dat vanaf 10 september start. Binnen deze Wellness Week is er één Wellness Dag die in Suriname op 11 september wordt gehouden. De organisatie verwacht van het jaar zeker rond de 500 deelnemers aan de Wellness Day.
De eerste Wellness Day in Suriname werd in 2008 gehouden. Er is vooralsnog geen onderzoek gedaan naar het effect van de activiteiten. Volgens Maureen Wijngaarde – van Dijk, directeur Volksgezondheid, moet er gewoon worden gewerkt aan het verstrekken van de juiste informatie aan de doorsnee burger. Er moet ook gelegenheid, zowel infrastructureel als financieel, worden geschapen om een gezond leven te kunnen leiden. Het is bij vele mensen wel een feit dat grote delen of zelfs al hetgeen dat men leert of hoort op zulke activiteiten op een of andere manier niet blijft hangen. Blijven zaken toch hangen, beschikken bepaalden niet over de wilskracht om een gezond leven te blijven leiden. Volgens Wijngaarde zou er voor zulke gevallen ervoor kunnen worden gezorgd dat de frequentie van de Wellness Day wordt opgevoerd. Echter moet er ook naar de mogelijkheid worden gekeken om soortgelijke activiteiten, die jaarlijks op verschillende niveaus plaatsvinden, met elkaar te linken. Dit, zodat de informatie voor bewustwording fris blijft en de motivatie steeds wordt ingepompt.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!