Reactie op artikel van P. Somohardjo en DNA-lid K. Mathoera

Naar aanleiding van het artikel en het advies van de PL voorzitter, Paul Somohardjo en van het betoog van het DNA-lid K. Mathoera (VHP) inzake de samenvoeging en het terugbrengen van het aantal ministeries van 16 naar 9, wens ik enkele kanttekeningen te plaatsen. Opgemerkt mag en kan worden, dat Somohardjo vergeet dat hij ooit minister is geweest van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Dit tijdens het Front en ook toen hij deel uitmaakte van de regering Bouterse 1, toen was zijn partijgenoot minister van het desbetreffende ministerie. Een gebouw, dat een historische waarde heeft en haast vervallen is, had niet zijn aandacht, maar hij had wel alle aandacht voor zijn partijbelangen. Dit geldt ook voor onze bravo DNA-lid Ronny Brunswijk, die ook de scepter zwaaide op het ministerie. Heel opmerkelijk is echter wel dat Somohardjo zich zorgen maakt over de thans heersende economische recessie en over de ontwikkelingen in het land; dat is wel terecht. Echter heeft de PL zich ook schuldig gemaakt aan de achteruitgang van de Surinaamse economie. De PL werd financieel ondersteund door vele Chinese ondernemers, dit aangezien zijn partij in de persoon van Raymond Sapoen, die toen minister was van Handel & Industrie en veel vergunningen heeft verstrekt aan deze gemeenschap.
Ook de vergunningen voor export van rondhout werd bewerkstelligd, waardoor haast 40 tot 50 % van het Surinaamse rondhout wordt geëxporteerd naar China. Is er sprake van herbebossing? De huidige minister van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, mw. Joan Dogojo (citaat: 29 aug.’16) betreurt terecht dat men niet schroomt door op te roepen dat dit ministerie opgedoekt moet worden. Het DNA-lid K. Mathoera (VHP) pleit ook voor het opdoeken van enkele ministeries, die hun doel missen, w.o. Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sport- en Jeugdzaken en Arbeid. Dezerzijds wordt gesteld dat bepaalde ministeries wel bestaansrecht hebben en dat hoeft geen nader betoog.
Indien enkele ministeries samengevoegd kunnen worden, dan heeft Somohardjo inderdaad gelijk dat er sprake kan zijn van besparing. In dit geval kan gewerkt worden met onderministers en directoraten. In tegenstelling tot deze visie en conclusie van de voorzitter van de PL wil ik hem erop attenderen, dat hij geen woord hierover (opdoeking en samenvoeging van diverse ministeries) heeft gerept toen hij één der Frontleiders, minister van Sozavo en parlementsvoorzitter was.
Een wedervraag aan de voorzitter van de PL: hoeveel ministersposten zal hij bij een eventuele nieuwe constructie opeisen?
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!