Santokhi: “Velen voelen zich politiek bedrogen”

Bij een tussentijdse evaluatie van de zittende regering is het VHP-voorzitter Chan Santokhi opgevallen dat velen nu vinden dat zij politiek bedrogen zijn, omdat de politieke leiders van de zittende regering wisten dat financieel mismanagement de economische toekomst en het welzijn van de bevolking reeds voor 25 mei 2015 in gevaar hadden gebracht. “De verwachtingen bij het volk van Suriname waren aanvankelijk groot, de gemaakte beloften van de politieke partijen van de huidige coalitie waren immers veelbelovend en hoopgevend. Het vertrouwen werd echter pal na de algemene verkiezingen beschaamd en verbroken”, zegt Santokhi aan Dagblad Suriname. Twaalf maanden na de verkiezingen leeft een groot deel van de Surinaamse bevolking volgens Santokhi in onzekerheid en kunnen velen kunnen niet rondkomen van een sterk in waarde gedaald inkomen, terwijl de prijzen als gevolg van een op hol geslagen wisselkoers continu omhoog gaan. “Het land wordt nu gefinancierd op basis van leningen die op de schouders van onze kinderen en kleinkinderen zullen rusten. Dat doet ons nationale bewustzijn niet goed. Ons volk heeft geen behoefte aan nog meer trauma’s. Wij roepen de president op om op basis van deze evaluatie de desastreuze koers van ons land te wijzigen, het schip van de staat in rustigere vaarwateren te brengen, politiek-bestuurlijke veranderingen door te voeren en vertrouwenwekkend nieuw beleid te ontwikkelen en in uitvoering te nemen”, aldus Santokhi.
Nu mobiliseren is geen oplossing
Degenen die volgens de partijleider menen dat de VHP niet in staat zou zijn sociale, economische en financieel zwaar gefrustreerde krachten te mobiliseren om hun ongenoegen op vreedzame wijze publiekelijk kenbaar te maken, rekenen zich mis. De VHP heeft volgens hem historisch bewezen dat haar verantwoordelijkheid naar de samenleving niet gevoed wordt door enge belangen, maar dat zij volledig bewust is van haar grote maatschappelijke verantwoordelijkheid, niet alleen naar de achterban toe,maar naar de gehele Surinaamse samenleving. “Wij moeten goed beseffen dat onder de huidige omstandigheden er niet veel nodig is om de vergaande en diepgewortelde ontevredenheid, gestoeld op politiek bedrog, slecht beleid en een schrijnende economische malaise te mobiliseren. Er is niet veel meer nodig om spontane protesten en demonstraties zich te laten voltrekken. De VHP zal blijven oproepen en aandringen dat de president en de regering via goed en transparant bestuur orde op zaken stelt en daadwerkelijke hervormingen doorvoert die moeten bijdragen tot herstel, stabilisatie en groei van de Surinaamse economie. De VHP blijft beschikbaar om de president en de regering hierin substantieel bij te staan onder andere door het aandragen van ideeën en expertise”, aldus Santokhi.
Herstelprogramma houdt geen rekening met sociale en economische gevolgen
Santokhi benadrukt dat De Nationale Assemblee ook verdeeldheid creëert met haar werkwijze. “Dat kan nooit de taak zijn van een Volksvertegenwoordiging. De opstelling en acties van de huidige regering en de leiding van het parlement hebben niet bijgedragen tot rust. In alle sectoren van de samenleving is verdeeldheid ontstaan, terwijl de uitstaande politieke, juridische, financiële en economische problemen juist vragen om een nationale aanpak. Het kan zo niet verder! Wat we nodig hebben zijn deugdelijke, nauwkeurig uitgewerkte plannen met sterk en betrokken leiderschap. Niet een herstelprogramma dat aangedreven wordt door anderen en erger nog geen rekening houdt met de sociale en economische gevolgen zoals: individuele misère, toenemende armoede en werkloosheid”, aldus Santokhi.
‘Een kleine groep profiteert en de massa pinaart’
Wanneer de VHP reflecteert op de voorgaande en de huidige periode van financieel-economische neergang, wordt volgens Santokhi in die evaluatie meegenomen de fundamentele en structurele politieke, bestuurlijke, economische en financiële hervormingen die sinds de onafhankelijkheid niet zijn doorgevoerd, waardoor het fundament voor onze staatshuishouding en de samenleving als geheel langzaam maar zeker is geërodeerd en misschien in bepaalde opzichten zelfs is komen weg te vallen. “Kijkt u maar naar de verslechtering van waarden en normen die vandaag aan de dag bepalend zijn voor het handelen van grote delen in de samenleving. De moraal van de samenleving is danig aangetast. Een kleine groep profiteert en de massa pinaart”, aldus Santokhi.
FR

error: Kopiëren mag niet!