Binda: “Men moet mensen niet bang maken om politieke motieven”

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Klein en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is niet onder de indruk van de geruchten met betrekking tot de valutarekeningen die de afgelopen periode de ronde doen. Hij neemt de geruchten wel serieus, omdat de samenleving vaak is opgeschrikt met geruchten, die in de meeste gevallen waarheid zijn gebleken. Hij kraakt het echter af dat mensen een ‘bank run’ stimuleren. “Men moet mensen niet bang maken om politieke motieven. Zo is men bezig voor de samenleving een catastrofe te creëren. Het moment het voortbestaan van de banken in gevaar komt, betekent het dat de samenleving de dupe van wordt”, meent Binda.
De geruchten kunnen volgens Binda drie bronnen hebben, namelijk de coalitie, de oppositie of het criminele circuit. “Van de oppositie kennen wij het verhaal. De coalitie kan het ook doen om een ‘bank run’ te veroorzaken, waardoor zij alle gelegenheid hebben om de bankrekeningen te bevriezen. Deze keer werd het gerucht door de oppositie in de ether gegooid. Maar het kan dat het door de coalitie is ingefluisterd en vervolgens bij de oppositie is beland. Het gerucht kan ook komen uit het criminele circuit. De criminelen weten zo dat een ieder met geld zit in huis, waardoor men gemakkelijk aan een slag komt”, legt Binda uit.
Neemt een groot deel van de cliënten hun geld bij de bank op, dan bestaat zo gauw de mogelijkheid van faillissement van de banken. Dit, omdat de banken een groot deel van hun gelden hebben uitgeleend en dus minder in kas hebben. Niet een ieder kan dus beschikken over zijn geld. De grote verliezers in dit geheel zullen de burgers zijn, omdat de grote ondernemers wel een deel van hun geld terug kunnen krijgen, terwijl de doorsnee burger al zijn geld verliest. Tegenwoordig hebben ondernemers ook heel weinig aan de banken. De banken zijn niet meer in staat om grote geldbedragen ter beschikking te stellen. Dat is het verhaal met de SRD. De US$-leningen zijn sterk verminderd, omdat ondernemers met de huidige koers geen risico’s wensen te nemen. De Centrale Bank van Suriname is nog steeds de SRD aan het afromen. “Het afromen van gelden heeft ook een effect op de inkomsten van bedrijven. Een hoop mensen komen nu aan hun spaartegoeden”, stelt Binda. Op dit moment is volgens Binda dus wel vast te stellen dat er een lichte vorm van een ‘bank run’ is.
Er wordt niet meer gespaard. Mensen gaan naar de banken om hun gelden te lichten. Dit niet perse om redenen van vertrouwen jegens de banken, maar meer om te kunnen overleven. “Sparen heeft geen zin meer met een inflatie van meer van 70%. Mensen halen hun geld van de bank, omdat er gewoon niks te halen is van de bank. Bij banken laat jij je geld wanneer de rentes nog wat betekenen. Wat gaat een rente nu geven met zo een inflatiecijfer? Zodra je munt devalueert en je inflatie krijgt, heb je zulke taferelen”, aldus Binda. Volgens de banken echter hebben de valuta-opnames allemaal te maken met de vakantieperiode. Vele Surinamers vertrekken met vakantie naar het buitenland, waardoor men meer vreemde valuta zou opnemen. Banken menen dus niets van een abnormale opname van geld op te merken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!