Steve Geerlings: “Ze hebben de bond bij SWM gepakt”

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen en de bond bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) hebben na lange deliberaties een akkoord bereikt. Dit betekend dat de werknemers, die sinds 19 augustus in beraad waren, vandaag het werk hervatten. Partijen zijn een toeslag van SRD 100 per maand en een belastingkorting van SRD 125 overeengekomen. Dit zijn de zelfde bedragen die in Ravaksur verband met de regering waren afgestemd voor de werkende klasse. Het blijkt nu dat de zaak vooralsnog op maar een deel van de werkende klasse is toegepast. De geldbedragen worden met terugwerkende kracht betaald van januari tot en met augustus. Daarnaast krijgt elke werknemer een eenmalige uitkering van SRD 500.
EBS blijft in beraad
De situatie bij de Energiebedrijven Suriname (EBS) echter is nog ongewijzigd. Bondsvoorzitter Steve Geerlings werd door Dagblad Suriname gevraagd hoe hij kijkt naar de ontwikkeling bij de SWM. De bond heeft daar water bij de wijn gedaan, terwijl de EBS nog de uitvoering van haar principeakkoord eist. “Ze hebben de bond bij SWM gepakt”, stelt de bondsvoorzitter in zijn eerste reactie. “De belastingkorting en toeslag waren allang overeengekomen met Ravaksur. Het principeakkoord van de SWM en EBS verschillen ook. Bij de SWM heeft de directeur niet getekend, terwijl bij ons alle partijen hebben getekend. Deze dingen spelen bij mij niet af”, legt Geerlings uit.
Geerlings stelt dat Owos niet erop aandringt om het complete principeakkoord uit te voeren. Bij de bond gaat het erom dat de werknemers in staat zijn om schoolgeld voor hun kinderen te kunnen betalen. Daarnaast moet men ook de schoolbenodigdheden kunnen inkopen. Hiervoor wenst men dus de overeengekomen studietoelage en de lumpsum van SRD 1250 te zien.
“Wij willen zo snel mogelijk zaken doen, want dit houdt ons teveel achter. Wij hebben tot nu toe niets gehoord van de minister. Wij zitten de resultaten af te wachten”, aldus de bondsvoorman.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!