Girjasing: “Regering zal allerlei bestaande regels willen breken om aan geld te komen”

De berichtgeving van politicus Paul Somohardjo over zijn bezorgdheid met betrekking tot de geruchten dat per 1 september, de belastingdienst inzage mag hebben in de geldrekeningen van rekeninghouders, heeft voor heel wat paniek gezorgd. Slecht nieuws in een onstabiele situatie zorgt voor een verergering van de situatie. Een ander deel van de critici is de mening toegedaan dat de intentie van Somohardjo er gewoon op gericht is om paniek te zaaien. Een verdere beschadiging van het vertrouwen in het bankwezen vanwege het vrijgeven van persoonlijke data, kan ertoe leiden dat mensen zich haasten richting de banken om hun geld te verplaatsen (‘run on the bank’). Dit komt paniekzaaiers zeker ten goede.
Echter is politicus Sheilendra Girjasing de mening toegedaan dat dit gerucht in de lijn der verwachtingen ligt van wat ons met zo een regiem te wachten staat. “Ik behoor tot de generatie die dit regiem heeft gekend vanaf de staatsgreep. Nu maken wij hetzelfde mee. Wij moeten het zien als een kat in het nauw, die rare sprongen maakt. De regering krijgt vanwege haar slecht, corruptief en wanbeleid haar rekening gepresenteerd. Nu gaat men allerlei bestaande regels willen breken, enkel en alleen om aan geld te komen, omdat zij het geld dat zij ter beschikking had, heeft verbrast”, stelt Girjasing.
Het doel van de inzage in de bankrekeningen zou zijn om uiteindelijk belasting te kunnen innen. Het betreft niet alleen de rekeningen in Surinaamse courant, maar ook de valutarekeningen. Een ‘run on the bank’ kan ertoe leiden dat banken failliet raken, omdat men niet over genoeg contanten beschikt. Zowel de banken als de overheid kan zich dit niet permitteren. Er moet zeker worden gedacht aan de mogelijkheid van een opzettelijk door de regering gecreëerd scenario, om een bank run te veroorzaken, en zo reden te hebben om voornamelijk de deviezenrekeningen te bevriezen. Volgens Girjasing wordt het geen verrassing als mensen hun geld veilig willen stellen. Dit, om te redden wat nog te redden valt. In 2011/2012 wist de regering al dat er minder goede tijden op komst waren. Er moest volgens Girjasing tijdig worden ingegrepen om de zaak te voorkomen. Echter heeft het cultuurpatroon volgens de politicus de regering daartoe geen ruimte geboden.
“Bij bepaalde politieke partijen heb je het sterk dat men niet kan denken aan de dag van morgen. Vandaag zitten wij met de gebakken peren. Alles is net als vroeger weer naar nul gebracht. Nu komt men aan de tegoeden bij de bank”, stelt de parlementariër. Naar Girjasing zijn mening zou er zo snel mogelijk actie moeten worden ondernomen door het volk ter vervanging van de leiding van het land. Indien dat niet gebeurt, zal de regering met een NDP-signatuur, het land voor de derde keer in een afgrond storten. “Er moet een reden zijn waarom het volk nog niet op straat komt. Maar wanneer onze maag begint te knorren, zullen wij zien wat er gebeurt. Wij zien al wat er gebeurt bij de supermarkten met de onbetaalbare prijzen. De mensen van de NDP kunnen vandaag de dag niet klagen, omdat zij de afgelopen jaren hebben genoten. Den mang play bigi fasi en libi tap bigi futu. Moni ben de, dus deng klaar a moni. Het ergste is dat de mensen die niet eens waren met de zaak, worden meegetrokken. Melk is even duur geworden voor alle mensen. Wij wilden nog vijf en nu hangen wij ons op met die zelfde vijf”, aldus Girjasing.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!