Paul Somohardjo: ‘Laat Benschop het roer overnemen van Van Dijk-Silos’

Het beheer van het ministerie van Justitie en Politie laten overnemen door de minister van Defensie, Ronni Benschop. Dit is volgens partijvoorzitter Paul Somohardjo een goede manier om te bezuinigen. Hij stelt dan ook voor dat het aantal ministeries wordt geclusterd en wordt teruggebracht naar een kleiner aantal. ‘Toch heeft Van Dijk-Silos zoveel kritiek. Laat meneer Benschop overnemen van haar. Hij doet heel goed werk. Hij heeft van het ministerie van Defensie een zelfvoorzienend ministerie gemaakt.’ Een ander voorbeeld is het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen laten clusteren met het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer. ‘Laat meneer Relyveld het bewind overnemen van Dodson. Dan is de NDP ook bevrijd van de DOE. Maar de president moet dit eerst willen.’
Volgens Somohardjo moet het behandelen en aanname van de suppletoire begroting inderdaad tot gevolg hebben dat er daadwerkelijk wordt bezuinigd. En dit kan gerealiseerd worden middels het clusteren van de verschillende ministeries tot een kleiner aantal. ‘We moeten ook kunnen bezuinigen in het aantal ministers. Dan hebben we minder ministers om maandelijks uit te betalen, minder chauffeurs, minder auto’s en minder uitgaven.’ Somohardjo wijst vooral op het spin-off effect, dat het aantal verminderde ministers met bijbehorende uitgaven zal hebben op het staatsbudget. ‘Maar ja, dan zitten we met het probleem dat indien een minister nog een jaar aanzit, die persoon geen aanspraak kan maken op een directeurssalaris als pensioen voor zijn verder leven. We moeten voorstaander zijn van bezuinigingen, die menens zijn en niet zomaar in de wilde weg zogenaamde maatregelen treffen om voor de vorm binnen de wet te blijven’, aldus Paul Somohardjo, die zegt dat het parlement misbruik maakt van haar toevallige meerderheid door slechts vernietigende wetsproducten aan te nemen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!