AZP ontvangt 5 beademingsapparaten in donatie

AZP ontvangt vijf beademingsapparaten in donatieHet Academisch Ziekenhuis Paramaribo heeft op 26 augustus een upgrade gehad voor haar beademingsapparaten ten behoeve van de Intensive Care Unit (ICU). NV Grassalco is het ziekenhuis tegemoet gekomen met 5 nieuwe beademingsapparaten ter waarde van circa US$ 68.000. Met deze 5 moderne en up to date apparaten vervangt het ziekenhuis haar bijkans 20 jaar oude systemen. Deze donatie is mede tot stand gekomen door inzet en ondersteuning van de ministers van Volksgezondheid en Natuurlijke Hulpbronnen. Hiermee is voorzien in een deel van de behoefte naar vernieuwing. AZP heeft voor haar ICU nog 5 nieuwe beademingsapparaten nodig.
Een ICU kan niet functioneren zonder medische apparaten, die vitale functies overnemen van patiënten, als zij dat niet op eigen kracht kunnen. De omschrijving ‘beademingsapparaat’ verklapt al dat deze systemen het ‘ademen’ tijdelijk overnemen en daardoor van eminent belang zijn voor de overlevingskansen van de patiënt. De aanschaf van deze apparaten is in lijn met verdere standaardisatie van medische apparatuur in het AZP, hetgeen de efficiëntie ten goede komt. Er is behoorlijk wat voorwerk gedaan om te komen tot een verantwoorde keuze, met name door de afdeling Zorgtechnologie en de ICU. Intensivist Navin Ramdhani, van de ICU gaf een uitgebreide uiteenzetting van de zaken, die binnen de ICU spelen. De ICU is ongeveer 10 jaren geleden gestart met 4 bedden en wat halve apparaten. Het aantal opnames is van 300 in 2008 naar bijkans 1100 patiënten in 2015 gestegen. Volgens de statistieken is ook, kijkende naar het aantal opnames, de mortaliteit van patiënten verlaagd.
Op dit moment telt de ICU 15 bedden. Gecalculeerd op de bevolking heeft de ICU minimaal 35 top IC-bedden nodig. Dat weet AZP en dat is ook geprojecteerd voor het Academisch Medisch Centrum Suriname. Momenteel bestaat de ICU uit 70+ personeelsleden. Hieronder zijn er 2 anesthesiologen, 8 artsen en 61 verpleegkundigen. Echter zijn er omstandigheden die de zaak op dit moment beperken. “In deze 10 jaren hebben wij het volk meer dan ooit gegeven in de zorg. Ik vraag mezelf af wat er voor de 10 jaar gebeurde in de zorg met de patiënten die nu de zorg wel krijgen. Wij hebben een top team in AZP, dat denk dat zij meer willen en ook kunnen”, aldus Ramdhani.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!