Misiekaba ziet graag toelichting term ‘inmenging’ in nieuwe grondwet

Andre Misiekaba
Andre Misiekaba
“De spoedaanname van de eerste Terugroepwet in februari 2005 door de toenmalige Nieuw Front-regering had de bedoeling om parlementariërs tot jaknikkers te maken”. Dit zei NDP-fractieleider Andre Misiekaba vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA) in zijn hoedanigheid van voorzitter van de commissie van rapporteurs, die belast is met de wijziging van de ‘wet van 17 augustus 2016, houdende regels voor het beëindigen van het lidmaatschap van De Nationale Assemblee. Misiekaba voerde aan dat hij de archieven van het parlement is ingedoken en tot de conclusie is gekomen dat de toenmalige coalitie in 2005 tot 05.00 uur ’s ochtends door had vergaderd om parlementariërs tot jaknikkers te maken. “U zou zich voorstellen dat het drie maanden voor de verkiezingen was en de mensen hun verkiezingscampagne, die toen in alle hevigheid aan het woeden was, hebben moeten onderbreken om dit te kunnen doen”, stelde Misiekaba. Hij benadrukte dat de kwestie van ‘tot in de late uren vergaderen’ geen hout snijdt. De NDP-topper benadrukte dat zijn fractie niet vindt dat wanneer de DNA wetten aanneemt, zij bezig is met het inmengen in rechtsprocessen.
“Omdat rechtsprocessen altijd lopen en het maken van wetgeving ook altijd loopt. Ik denk niet dat grondwetgever met ‘inmenging’ bedoelt heeft dat je geen wetten mag maken.” Misiekaba vindt het jammer dat er geen memorie van toelichting is over het woord ‘inmengen’, waardoor een ieder maar zijn eigen interpretatie kan geven. Hij hoopt dat dit gecorrigeerd kan worden in de nieuwe grondwet. In de commissie hebben zitting André Misiekaba, Krishna Mathoera, Grace Watamaleo, Ingrid Karta-Bink, Remy Tarnadi, Patricia Etnel en Celsius Waterberg. De leden van de oppositie hebben niet deelgenomen aan de behandeling.
FR

error: Kopiëren mag niet!