Rusland roept op tot voorkoming ramp bij hoger onderwijs

Tijdens de suppletoire begrotingsbehandeling voor het jaar 2016 vroeg NPS-voorzitter Gregory Rusland het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur uitsluitsel te geven over een ernstige ontwikkeling binnen het hoger onderwijs, waarbij studenten niet in staat zijn hun schoolgelden te betalen. Het gaat hierbij om vooral de particuliere hogere beroepsopleidingen die vaak zowel in Suriname als het buitenland geaccrediteerd zijn. “Studenten zijn hun studie aan de genoemde instituten begonnen en doen het vaak heel goed, vanwege de speciale aandacht die aan hen wordt besteed, maar zij moeten noodgedwongen afhaken”, stelde Rusland. De politicus vroeg hierbij ook aandacht voor een mogelijke situatie waarbij studenten gelden bij de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) kunnen lenen, maar al na korte tijd, eventueel via hun ouders, moeten beginnen met terugbetaling wat vaak moeilijk is vanwege de slechte financiële staat van de totale samenleving. “Wanneer de studenten niet meer kunnen voldoen, zullen de instituten die reeds een grote ervaring en institutionele infrastructuur hebben opgebouwd, de deuren moeten sluiten met als gevolg kapitaalvernietiging, door de ervaren docenten in hun activiteiten te stoppen en de studenten te dwingen vroegtijdig af te haken. De genoemde instituten zijn volledig afhankelijk van de studentenbijdrage in deze”, aldus Rusland.
FR

error: Kopiëren mag niet!