Shanien Basgiet eerste plaats winnaar VOJ Excellence Award

Shanien Basgiet krijgt de felicitaties van Onderwijsminister Robert Peneux (foto: Regilio Derby)
Shanien Basgiet krijgt de felicitaties van Onderwijsminister Robert Peneux (foto: Regilio Derby)

Shanien Basgiet (r) samen met Fabricio Tjoen A Choy (m) en op de derde plaats Kafiëne Finisie (r) (foto: Regilio Derby))
Shanien Basgiet (r) samen met Fabricio Tjoen A Choy (m) en op de derde plaats Kafiëne Finisie (r) (foto: Regilio Derby))
Shanien Basgiet is winnaar van de eerste plaats geworden van de VOJ Excellence Award . Op nummer twee is geëindigd Fabricio Tjoen A Choy en op de derde plaats Kafiëne Finisie. Alle drie studenten komen van een mulo-school. De drie leerlingen zijn gekozen door de jury op basis van drie punten te weten de drive tot excelleren, ambassadeurschap en buitenschoolse activiteit. De Rotary beschouwt educatie als een van de belangrijke pijlers voor de ontwikkeling van de samenleving. Vandaar dat de Rotaract Club of Paramaribo en Rotary Club Paramaribo district 7030 inmiddels voor de 12de keer heeft gemeend om de studenten van het voorgezet onderwijs op juniorenniveau (voj) in de bloementjes zetten die de bestgeslaagden zijn van hun school. Het voj- niveau bestaat uit mulo- en lbo- onderwijs. Er zijn in Suriname ongeveer 81 muloscholen en 51 lbo-scholen waarvan de 10 best geslaagden zijn gekozen. Er hebben ongeveer 5.499 leerlingen meegedaan aan het examen waarvan direct geslaagd zijn 55,3% en 13% in aanmerking is gekomen voor herkansing.
We creëren zelf drop-outs
Volgens de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, hebben deze cijfers veelal te maken met het feit dat het onderwijs momenteel veel mankementen kent. De minister is van mening dat we zelf werken aan het creëren van drop-outs. “Als slechts 55,3% van de leerlingen het voj en 52% het glo- onderwijs haalt, wil dat zeggen dat wij een ernstig probleem hebben. We gaan aan een transformatie moeten werken van het onderwijssysteem. We houden ons nog vast aan bepaalde waarden en overgangsnormen.” De minister geeft aan dat als er een vergelijking gemaakt wordt met het Caribisch gebied, Suriname slecht scoort ten aanzien van het drop-out-beleid. “Al zou een ieder binnen die 13% slagen, zal Suriname toch ver beneden de norm staan als we het internationaal bekijken, omdat andere landen staan op 90% . We moeten studenten geven wat ze nodig hebben. We hebben genoeg kennis in huis en zijn creatief genoeg en moeten vooral partijpolitiek van ons afzetten om verandering te brengen ten aanzien van de resultaten.”
De drie bestgeslaagden zullen hun studie voortzetten en weten in ieder geval precies wat zij willen worden na afronding van hun studie. Basgiet heeft aangegeven gynaecoloog te willen worden, waar Tjoen A Choy de B richting op wil gaan omdat hij forensisch patholoog-anatoom wil worden. Finisie zegt later landmeter te willen worden. De winnaars hebben diverse prijzen ontvangen zoals een schooltas met daarin een geldbedrag, enkele waardebonnen, een rekening van Hakrinbank waarop een geldbedrag gestort is, een wiskundige calculator, een klok, pennenzet, goodiebag en nog veel meer. De school van de eerste-plaats-winnaar mocht een laptop en printer in ontvangst nemen.

error: Kopiëren mag niet!