Neymar bezorgt Brazilië historisch Olympisch goud

neymmmBrazilië heeft zaterdag afgerekend met een trauma. Het gastland van de Olympische Spelen veroverde in het kolkende Maracanã eindelijk Olympisch voetbalgoud. De ‘Seleção’ rekende in de finale via strafschoppen af met Duitsland, nadat het in de reguliere speeltijd 1-1 was geworden. Aanvoerder Neymar schoot de winnende binnen, nadat Nils Petersen had gemist namens de ‘Mannschaft’ (5-4). De Braziliaanse voetbalploeg pakte niet alleen voor het eerst Olympisch goud, waarmee de erelijst eindelijk compleet is, maar nam ook revanche voor de vernedering twee jaar geleden op het WK in eigen land. Toen moest de vijfvoudig wereldkampioen zonder de geblesseerde Neymar in de halve finale met 7-1 buigen voor Duitsland, een inktzwarte bladzijde in de Braziliaanse voetbalgeschiedenis. Vaak waren de Brazilianen al dichtbij goud, zoals vier jaar geleden in Londen. Ondanks sterren in de ploeg als Thiago Silva, Marcelo, Oscar én Neymar verloor de recordkampioen toen de finale tegen Mexico. Weer zilver, voor de derde keer al. Op de Spelen in eigen land moest het dan gebeuren. Neymar sloeg in overleg met zijn club FC Barcelona zelfs de Copa América over om zich volledig te focussen op het binnenhalen van Olympisch goud.
De ‘Seleção’ kwam echter maar moeilijk op gang. De eerste twee groepswedstrijden tegen Zuid-Afrika en Irak eindigden in 0-0, maar daarna begon het te draaien. Zo werd Honduras in de halve finale met grote cijfers geklopt (6-0). Opgezweept door het kolkende Maracanã vlogen de elf uit het gastland zaterdag in de finale over het veld. Het werd een intens gevecht, waarin Brazilië met het hart speelde en Duitsland met het verstand. Liefst drie keer raakte de ploeg van bondscoach Horst Hrubesch voor rust de lat. De lat aan de andere kant hielp de Brazilianen ook. Neymar krulde in de 26e minuut een vrije trap via de onderkant van het aluminium achter de Duitse keeper Timo Horn (1-0). Duitsland, dat met veel meer overleg voetbalde, kwam na een uur langszij via Maximilian Meyer. De aanvoerder schoof een voorzet vanaf de rechterkant in een beweging in de verre hoek (1-1). Het spel bleef op en neer golven. Beide landen kregen kansen op de winnende treffer, ook in de verlenging. De beslissing moest uiteindelijk vanaf elf meter vallen. Het verhaal was compleet toen uitgerekend Neymar, na de misser van Petersen, zijn land eindelijk verloste van een voetbaltrauma.

error: Kopiëren mag niet!