Rio koorts (12) – Snel geld

Jurgen Themen in Rio (foto: Jaswant Gajadien)
Jurgen Themen in Rio (foto: Jaswant Gajadien)

De atleten Jurgen Themen en Sunayna Wahi (foto: Jaswant Gajadien)
De atleten Jurgen Themen en Sunayna Wahi (foto: Jaswant Gajadien)
Sport, geld, investeren, beleid, prestaties. Enkele woorden die hand in hand gaan als je topprestaties wil bereiken met sport op wereldtoernooien. Een van deze grote wereldtoernooien zijn de Olympische Spelen, die om de 4 jaar gehouden worden. Nu is die aan de gang in de Braziliaanse Rio de Janeiro. Geld! De wereld draait om geld heden ten dage. Toen de Braziliaanse organisatie Rio2106 de Spelen van 2016 kreeg toegewezen, behoorde ze tot de top 5 van de landen in de wereld, die een enorme groei maakte met zijn BBP. Van alle kandidaten werd Rio stilzwijgend gekozen. Een jaar voor de Spelen is Brazilie qua economie gezakt en komt niet eens voor in de beste 65. Rio2016 heeft miljarden moeten knippen in haar begroting, onder andere in de dure high tech openingsceremonie, die teruggebracht is naar een creatieve choreografische act. Het IOC noemt de Olympische Spelen in Rio een van de moeilijkste ooit georganiseerd, vooral vanwege de economische malaise. Maar niet een ieder merkt iets van de bezuinigingen, doordat de organisatie creatief is geweest. Ze hebben op korte termijn middelen geheralloceerd, internationale fondsen geraadpleegd en extra inkomstenverhogende maatregelen getroffen.
Ook in de Surinaamse situatie speelt geld een belangrijke rol. In feite staat beleid op nummer 1 en daarna geld. Maar vandaag gaan we over geld praten. Enkele dagen geleden heeft de atleet Jurgen Themen de beerput opengedaan omtrent het feit dat hij in zijn voorbereidingsperiode hard heeft moeten werken, onder andere als schoonmaker, om geld te verdienen voor zijn levensonderhoud. Terwijl alle andere atleten die beter dan hem gepresteerd hebben, niet eens hoefden te werken. In alle rust voorbereiden op dit groot toernooi was vereist. Dat heeft Themen niet gehad, ondanks hij vele malen vroeg naar middelen vanuit de instanties. Maar wie moest voor dat geld voor Themens levensonderhoud zorgen op dat moment, zodat hij zich kon concentreren op Rio? De Surinaamse Atletiekbond (SAB), het Surinaams Olympisch Comité (SOC) of het ministerie van Sport- en Jeugdzaken (S&J)? In feite alle 3 instanties in samenspraak, maar meer nog het ministerie van S&J als overheid. Van het SOC weten we dat ze de bonden helpen in vele gevallen. Maar het moet iets worden van alle gevallen.
Ik weet dat S&J-minister Faisel Abdoelgafoer heel intensief bezig is bonden en organisaties te dwingen om lange-termijn-plannen te maken, zodat financiën vanuit de overheid betere gestuurd kunnen worden. Maar het geval Themen was iets op korte termijn. Hij kwalificeert zich enkele maanden geleden voor Rio met een A-limiet. Hier zou het korte-termijn-plan moeten inkomen. Wat zijn de stappen die we moeten ondernemen? Is er een fonds hiervoor? Het Sportontwikkelingsfonds (Staatsolie) is er, maar dat is iets van middellang termijn. Er zou/is een Instituut Nationale Selecties (INS) ooit in het leven geroepen, dat alle sportselecties onder zijn hoede zou hebben. Vooral de uitzendingen. Die is ook nooit actief geweest. Ik denk dat in ’s landsbelang de regering zou moeten inkomen om de atleet Themen te ondersteunen in dit geval. We hebben toch een president die van sport houdt, het ministerie van Sport- en Jeugdzaken weer heeft opgezet? Themen had huishuur nodig voor 2 tot 3 maanden en wat voedingsgeld. Meer niet. Een gemiste kans, of genoot Themen dan toch geen prioriteit van S&J, omdat hij niet past in de lange-termijn-gedachte? Hij is toch ook al 30 jaar oud?
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!