Paul Somohardjo: ‘Straks benoemt Bouterse zich levenslang tot president’

Middels de plotselinge indiening, behandeling en aanname van de ‘Wet beëindigen DNA-lidmaatschap’ is het volgens de partijvoorzitter van de PL, Paul Somohardjo, ‘niets nieuws onder de zon’ wanneer Bouterse zich middels een wet levenslang tot president benoemt. ‘Hij kan zich levenslang tot president benoemen, als Chavez van Venezuela’, uitte Somohardjo zijn bezorgdheid tegenover Dagblad Suriname. De politicus legt de nadruk op dat de zogenaamde wet in elkaar is gebouwd om de twee overlopers van de PL, Sapoen en Chitan, te behouden als parlementariërs.
Vandaag, op donderdag, zou er vonnis worden gewezen in het kort geding dat tegen parlementsvoorzitter en de twee overlopers is aangespannen. Terwijl de advocaten van de parlementsvoorzitter en de twee overlopers voor uitstel van een week vragen, wordt anderzijds een zogenaamde wet in elkaar gefrutseld, tot na middernacht in de ochtenduren behandeld en aangenomen. In feite zou er de afgelopen week donderdag al vonnis zijn gewezen. De PL-voorzitter steekt niet onder stoelen en banken dat het parlement misbruik maakt van haar meerderheid. Volgens Somohardjo is het beslist geen nieuwigheid dat de trias politica al lang omver is geworpen in het land. Terwijl de rechterlijke macht wordt onderdrukt, zit de wetgevende macht op de schoot van de uitvoerende macht.
Het parlement zal voor het gerecht gesleept worden. Momenteel wordt een afwachtende houding aangenomen tot de afkondiging van de wet. ‘Mijn partijrecht is beroofd’, aldus de partijvoorzitter.
Somohardjo zegt breeduit dat de wet krioelt van de fouten. ‘Het is een gelegenheidswet die vol fouten zit.’ Hij maakt al de voorspelling dat een nieuwe regering deze wet onmiddellijk zal intrekken. De kwestie van de terugwerkende kracht binnen deze wet, gaat zijn verstand te boven. ‘Straks komen geen investeerders meer naar Suriname wanneer wetten met terugwerkende kracht worden aangenomen’, aldus Somohardjo. Achteraf kan een of ander wet in elkaar geslagen worden om eerder gemaakte overeenkomsten teniet te doen, uit hij zijn bezorgdheid.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!