Jhauw zal verhoging douanekoers juridisch aanvechten

Ping-voorman Ramsoender Jhauw vindt het onredelijk dat ondernemers, die reeds spullen op de haven hadden liggen, op de één op andere dag geconfronteerd worden met een douanekoers van boven de SRD 7. Tijdens een persconferentie woensdag gaf de ondernemer aan dat hij hiervoor een rechtszaak zal aanspannen tegen minister Gilmore Hoefdraad van Financiën en de Staat Suriname. Als alles goed zit, zal deze rechtszaak van de week worden ingediend. De verhoging van de douanekoers is volgens Jhauw als een dief in de nacht doorgevoerd, terwijl de Financiënminister eerder meerdere malen beloofd had deze koers nog lang niet aan te passen. Nu zijn bedrijven volgens deze maatregel in grote problemen beland. Jhauw voerde aan dat hij afgelopen dinsdag zelf geconfronteerd is geweest met een situatie waar hij bij het inklaren van zijn geïmporteerde goederen op de haven, die reeds lang voor de aanpassing van de douanekoers waren binnengehaald, in plaats van een US dollar koers van SRD 4.04 een bedrag van SRD 7.28 moest neertellen. “Dat kan niet. Het is onrechtvaardig. Het is tegen alle normen en waarden en businessethiek in”, zegt Jhauw. Volgens de ondernemer worden goederen door ondernemers geïmporteerd aan de hand van bepaalde calculaties waarin zowel de kosten als de winst zijn doorberekend. “Ik had een calculatie gemaakt op basis van een koers van SRD 4.04 bij de douane. Dan wordt ik plotseling geconfronteerd met een koers van SRD 7.28, hetgeen betekent dat de invoerrechten ruim 80% meer zijn dan dat je gedacht had te moeten betalen”, benadrukt Jhauw. De ondernemer zegt verder dat hij op basis hiervan zelf situaties heeft meegemaakt waarbij klanten hun bestellingen bij hem hebben afgezegd. Ook deze klanten vinden volgens hem dat zij een bestelling op basis van de koers van SRD 4.04 hebben gedaan en zij de 80% invoerrechtenverhoging niet zullen betalen.
‘Het is gewoon een hele domme maatregel’
“De maatregel van de Financiënminister is een maatregel dat een teken is van het beleid van deze regering. Het is een beleid waarbij maatregelen zonder te denken worden ingevoerd. Het is gewoon een hele domme maatregel.” Jhauw vindt het frappant dat Hoefdraad praat over een winst van SRD 200 tot 245 miljoen aan inkomsten, terwijl deze niet aangeeft dat een groot deel van dit geld gaat bij aankoop van goederen door de overheid. Bovendien zijn de inkopen van de overheid volgens hem ver boven de normale prijzen. De Surishopping-eigenaar vindt dat de regering niet het recht heeft om een ondernemer op een blauwe maandag iets op te leggen, terwijl er een schijn was gewekt dat de verhogingen niet zouden komen. Zo zijn de brandstofverhogingen volgens hem ook moordend geworden. Als de huidige situatie volgens hem wordt voortgezet zal hij wederom genoodzaakt zijn werknemers te ontslaan.
‘Van waar haal je dat geld?’
Jhauw zegt dat bedrijven nu met een groot liquiditeitsprobleem zitten doordat de douanekoersverhoging hun hele boekhouding in de war heeft gegooid. Een van deze adviezen is de hantering van een koers van SRD 4.04 voor goederen die reeds op de haven van het land van herkomst liggen. Dit is ook voor goederen die reeds geproduceerd zijn bij de fabriek. De ondernemer zal dit wel moeten bewijzen.
Stapvoets verhogen
De ondernemer zegt wel degelijk begrip te hebben voor de noodzaak voor verhoging van de invoerrechten en de douanekoers. Jhauw stelt voor om de 80% verhoging van de invoerrechten op goederen die vanaf eind september besteld moeten worden in de komende vier maanden steeds met 20% in te voeren. De eerste verhoging kan volgens hem eind september worden ingevoerd. Stapvoetgewijs zullen het volk en het bedrijfsleven het minder zwaar voelen.
Soloactie moet anderen motiveren
Jhauw hoopt dat zijn soloactie andere bedrijven of bedrijfslevenorganisaties ook zal motiveren om de staat voor deze ‘immorele daad’ voor het gerecht te slepen. Gezien hij nu niet de tijd heeft om individueel met alle ondernemers te gaan onderhandelen, zal hij zijn rechtszaak wel alvast indienen. “Wij moeten onze goederen inklaren, dus moet de minister zijn maatregel nu terugdraaien”, aldus Jhauw.
FR

error: Kopiëren mag niet!