Rio-koorts (11) – Bolt van het worstelen

Rio koorts (11) - Bolt van worstelen 2
Rio koorts (11) - Bolt van worstelen 1De wereld was vol lof van de prestaties van Usain Bolt en de geschiedenis die hij schreef door 3 keer achter elkaar goud te winnen op 1 onderdeel en over de onnavolgbare aantal gouden medaillles van Michael Phelps. Maar op de Olympische Spelen in Rio heeft nog een sporter dit huzarenstukje uitgehaald. Dat is de Cubaan Mijain Lopez. Hij veroverde op het onderdeel Grieks-Romeins worstelen zijn derde Olympische gouden medaille achter elkaar. In de 130 kg klasse won hij in 2008, 2012 en nu in 2016. Hij kan met gerust hart de koning van het Olympisch worstelen genoemd worden. De 33-jarige Mijain doet vanaf zijn 10de aan deze sport. Hij is na zijn ontdekking naar een speciale sportschool gegaan en daarna naar het centrum voor nationale selecties, waar hij volgepompt werd met trainingen. Naast 3 Olympische titels heeft deze reus, met als bijnaam ‘The Kid’, ook 5 wereldkampioenschappen gewonnen. De laatste echter verloor hij in de finale van de Turk Riza Kaayalp. Uitgerekend Kaayalp stond tegenover hem in de finale in Rio maandagavond. Mijain revancheerde zich gemakkelijk, aangevuurd door honderden Cubanen en Brazilianen. In zijn feestvreugde wierp hij zijn trainer die hem kwam feliciteren ook omver op de mat. Hij maakte ook heel wat dansjes richting het publiek. Precies zoals Usain Bolt zondagavond deed in het Olympisch stadion. “Ik heb hard ervoor getraind en mij goed voorbereid op deze spelen”, zegt Mijain over de gouden medaille.
Een andere opvallendheid maandagavond was ook bij de finale van de 400 meter loop. Allison Felix uit de USA was torenhoge favoriet. Zij was ook op weg naar de finish als nummer 1. Met nog een meter te gaan echter, passeerde Shaunae Miller haar met een snoekduik bij de finishlijn. Was ze gestruikeld of was het echt een duik. Feit is dat ze de eindstreep als eerst passeerde. Terwijl de Nederlandse favorieten als Ranomi Kromowidjojo en Dafne Schippers tot nu toe gefaald hebben, komen de Oranje-triomfen uit anderen hoeken. Zo won Nederland goud bij wielrennen, windsurfen en ook turnen. Bij turnen waren koning Willem Alexander en koningin Maxima ook aanwezig. De kritieken op Kromowidjojo en Schippers in Nederland zijn enorm, want de verwachtingen waren te hoog.
Een andere opvallendheid was de woede van de Franse poolstokhoogspringer, die onttroond werd door een Braziliaan. De Fransman moest genoegen nemen met de zilveren medaille. Hij vond het raar en was woest over het feit dat het publiek hem constant uitjouwde als hij in actie kwam. “Dit maak ik voor het eerst mee.” Hij zegt een sporter te zijn en gewoon zijn ding te doen. “Waarom moet ik uitgejouwd worden”, zei hij. Wel, het boe-geroep voor Justin Gatlin was groter hoor. Het is mij ook opgevallen in Rio dat Amerikanen en Europeanen niet geliefd zijn. Vooral wanneer hun concurrenten uit Afrika, Azië of Zuid-Amerika/Centraal-Amerika/Caribisch gebied komen. Niet sportief dat ze uitgejouwd worden, maar de Brazilianen blijken een afkeer te hebben van de Westerse wereld. En dan nog vanavond duimen voor Neymar en co dat ze de finale halen van het onderdeel voetbal. In de halve finale spelen ze tegen Honduras. De andere semifinale gaat tussen Duitsland en Nigeria. Verliest Brazilië, dan mag Neymar een golf van kritiek verwachten. Wint hij goud, dan heeft hij gedaan wat Romario, Ronaldo en Ronaldinho niet hebben kunnen doen: Olympisch goud winnen.
Jaswant Gajadien uit Rio

error: Kopiëren mag niet!